Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Жителька Машівчини через помилку у прізвищі могла залишитися без земельної ділянки

Досить частими є випадки, коли при оформленні спадщини нотаріус виявляє помилку у свідоцтві про право власності на житло, і не приймає таке свідоцтво. Або ж самі власники виявляють помилки у своєму свідоцтві про право власності чи іншому правовстановлюючому документі.

Тому, не втрачає своєї актуальності питання про те, як же виправити помилки у свідоцтві про право власності на житло чи іншому правовстановлюючому документі, повідомили у Машівському бюро правової допомоги Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Слід зазначити, що існує два способи виправлення такої помилки: позасудовий (шляхом звернення до органу, який видав правовстановлюючий документ) та судовий порядок (шляхом встановлення належності правовстановлюючого документа особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті).

Найпростішим варіантом виправлення помилки у правовстановлюючому документі є звернення до органу, який видав такий документ з відповідною заявою. У заяві необхідно обов’язково вказати суть виявлених помилок, та додати документи, які підтверджують зазначені помилки.

Якщо у виправленні помилки відмовлено, або орган, який видав документ ліквідовано, а орган в якому знаходиться архівна реєстраційна справа не наділений повноваженнями виправляти такі помилки, єдиним способом є звернення до суду.

Саме з такою проблемою звернулася до бюро правової допомоги жителька Машівського району, яка не змогла зареєструвати право власності на земельну ділянку через розбіжності в написанні її прізвища в документах.

Юристи Машівського бюро правової допомоги роз’яснили жінці покрокові дії, які необхідно зробити для того, щоб вирішити дану проблему. Адже відповідно до ст. 256 Цивільного процесуального кодексу України, суди розглядають справи про встановлення фактів належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім’ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним в свідоцтві про народження або в паспорті.

Головний спеціаліст бюро правової допомоги Вікторія Черкасова допомогла жінці зібрати необхідні документи та підготувала заяву до суду про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

За результатами розгляду справи Машівським районним судом, було прийнято позитивне рішення на користь клієнта.

 У Машівському бюро правової допомоги нагадують, що скористатися своїм правом на безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Машівського бюро правової допомоги за адресою: сел. Машівка, вул. Незалежності, 111, тел. (05364) 9-14-11.

Перейти до вмісту