Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Все від нервів: як пов’язаний стрес і проблеми зі шкірою, – думка лікаря

«Ще під час зародження дитини в матці її мозок і шкіра розвиваються з одних і тих же клітин, тому між ними є зв’язок, — говорить Шеллі Секула-Гіббс, доктор медицини, клінічний доцент дерматології у Медичному коледжі Бейлора в Х’юстоні. — Їхній безпосередній зв’язок полягає в тому, що, коли люди відчувають стрес у житті, досить часто їхня шкіра стає відображенням цих стресів».

Зв’язок шкіри та нервової системи настільки сильний і складний, що з’явився навіть спеціальний напрям — психодерматологія, що вивчає, як емоції впливають на шкіру людини.

Ви коли-небудь помічали, що, коли у стресі, на вашому обличчі з’являється в рази більше ненависних болючих прищиків? За словами Карен Маллін, доктора психології, інструктора відділу психіатрії, поведінкових наук, дерматології та шкірної хірургії Університету Майамі, вся справа в тому, що у відповідь на стресові ситуації організм посилає сигнали до мозку виробляти гормон кортизол, який і змушує сальні залози виробляти більше шкірного сала. А всі ми знаємо: чим жирніша шкіра, тим більше вона схильна до появи вугрів та інших видів висипань.

Стрес взагалі такий негідник, що здатний спровокувати безліч інших проблем, пов’язаних зі шкірою. Наприклад, загострити хронічні захворювання — псоріаз, екзему, розацеа та вітіліго.

Перейти до вмісту