Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Вчені з Японії і Австралії знайшли спосіб прибрати космічне сміття

Декількома дослідницькими групами була розроблена концепція апарата, який може впливати на об’єкт на орбіті за допомогою направленого потоку іонів чи плазми.

Японські і австралійські вчені знайшли спосіб знизити швидкість руху космічного сміття і вивести його з орбіти за допомогою плазмового ракетного двигуна з двома протилежно направленими соплами, повідомляє Кореспондент з посиланням на The Scientific Reports.

Щоб запобігти Ефекту Кесслера (швидке збільшення кількості космічного сміття, яке перешкоджає виведенню нових апаратів у космос), декількома дослідницькими групами була розроблена концепція апарата, який може впливати на об’єкт на орбіті за допомогою направленого потоку іонів чи плазми.
Технологічна складність реалізації цієї ідеї полягає в тому, що створюваний двигуном потік частинок не тільки впливатиме на космічне сміття, а й штовхатиме супутник у зворотному від нього напрямку, через що цю силу необхідно компенсувати додатковим двигуном.
Однак група вчених з Університету Тохоку знайшла спосіб реалізувати концепцію з використанням одного двигуна, який одночасно впливатиме на об’єкт космічного сміття і стабілізуватиме положення супутника.
Вчені створили прототип двонаправленого плазмового двигуна, який має камеру з двома відкритими виходами. Усередині камери розташовані дві трубки для подачі аргону і дві антени для його іонізації, а зовні – два соленоїди. Спрямовувати тягу в обох напрямках можна за допомогою зміни конфігурації магнітного поля чи рівня подачі газу в кожній з трубок.
Завдяки можливості змінювати співвідношення між потоками плазми, що виходять з різних сторін двигуна, цей двигун можна використовувати в режимах прискорення і гальмування супутника, а також для видалення космічного сміття з орбіти.
Перейти до вмісту