Ви тут:
Суспільство Україна 

В Україні вшановують пам’ять жертв масових розстрілів інтелігенції в урочищі Сандармох

27 жовтня в Україні вшановують пам’ять розстріляних в урочищі Сандармоху 1937 році представників української інтелігенції.
“Сьогодні ми із сумом згадуємо жертв масових розстрілів інтелігенції в урочищі Сандармох, яке стало символом Великого терору”, – написав у своєму Facebook Президент України Петро Порошенко.

81 рік тому у російській Карелії сталінські кати розстріляли більше тисячі в’язнів Соловецьких таборів, серед яких – більше 300 українців. В останній етап пішов цвіт української інтелігенції: Лесь Курбас, Микола Куліш, Микола Зеров, Марко Вороний, Валер’ян Підмогильний, Сергій Грушевський, Володимир Чехівський, Антон, Остап і Богдан Крушельницькі, Павло Филипович, Олекса Влизько, Валер’ян Поліщук, Григорій Епік, Олекса Слісаренко, Михайло Яловий та інші.

 

Сандармо́х (рідше — Сандормох) — лісове урочище в Медвеж’єгорському районі Республіки Карелія, за 19 км від м. Медвеж’єгорськ, неподалік від м. Повенець, де на площі 10 гектарів у 1930-х роках органи НКВС розстріляли понад 9500 осіб 58 національностей. Серед жертв — переважно спецпоселенці і в’язні з Біломорсько-Балтійського каналу і Соловецьких таборів системи ГУЛАГ СРСР, а також жителі навколишніх сіл. Усього на цій території виявлено 236 розстрільних ям.

Місце масових страт людей віднайшли громадські активісти в липні 1997 року. Радіо «Свобода» і газета «День» оголосили 2012 рік — Роком Списку Сандармоху.

Перейти до вмісту