Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Укргазвидобуванню» замість гучних заяв потрібно йти назустріч громадам, – Олег Діденко

Олеже Григоровичу, ви маєте три вищі освіти —  педагогічну, економічну, кваліфікацію магістра управління суспільним розвитком і  науковий ступінь кандидата наук з державного управління. А яка сфера найближча до душі?

Ще навчаючись у школі зробив для себе висновок, що набуті знання обов’язково стануть у нагоді. Всі освіти, що маю, знадобилися в житті. Педагогічна, коли вчителював; економічна, коли став працювати у сільськогосподарському виробництві; з державного управління, коли очолював райдержадміністрацію. Для людини головне – мати міцні знання, бути вихованою, духовно багатою, жити у достатку. Добробут людини визначається економікою, а нею управляє політика. Тому педагогіка, економіка і політика мені цікаві, близькі до душі.

Двадцять років професійного життя ви віддали Великобагачанському комбікормовому заводу. За цей час зі звичайного робітника «виросли» у виконавчого директора. Що на вашу думку, виокремлює успішного менеджера з-поміж інших керівників?

Перше, що виокремлює успішного менеджера серед інших керівників –  це розуміння процесу виробництва та перспектив розвитку підприємства, професіоналізм. Друге –  вміння згуртувати трудовий колектив, мати авторитет і довіру серед працівників підприємства.

Якими особистими якостями повинен бути наділений керівник?

Це, насамперед, відповідальність, наполегливість, цілеспрямованість, виваженість у прийнятті рішень, вміння працювати на результат. Хороший керівник має бачити перспективу розвитку свого підприємства, бути оптимістом. А ще – дбати про своїх працівників та громади, реалізовувати різні соціальні програми та проекти, робити гарні справи для людей. Я працюю виконавчим директором ТОВ «Великобагачанський комбікормовий завод», а мій брат Ігор Григорович – його директором. Прагнемо, щоб громади, які розвиваються разом із нашим підприємством,  почували себе захищеними, ставали міцнішими.

У політичному «портфоліо» Олега Діденка не одна перемога на виборах до місцевих рад різного рівня. Завдяки чому вдається завоювати підтримку людей?

Основне завдання, яке поставив собі на початку депутатської і політичної діяльності – робити якомога більше корисних справ для громад Великобагачанського району, підтримувати людей, відстоювати їхні інтереси. Земляки тричі обирали мене депутатом районної ради, депутатом обласної ради сьомого скликання – це висока довіра. Оцінку моєї роботі як депутата мають дати виборці.

В Полтавській обласній раді Ви – заступник голови постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр. Чому вирішили  обрати роботу  саме в цій комісії?

Мені була запропонована робота в цій комісій. До того часу у своїй професійній та депутатській діяльності не раз стикався з питаннями роботи видобувних підприємств на території району. Тому, як кажуть, «був у темі». Депутати обрали мене заступником голови комісії. Робота в комісії потребує уважного поглибленого вивчення матеріалів. Без цього прийняти правильне рішення неможливо.

Нещодавно АТ «Укргазвидобування» поширило інформацію щодо необ’єктивного,  упередженого ставлення депутатів Полтавської обласної ради до підприємства. На Вашу думку, це політична заява, яка є спробою тиску на депутатський корпус, чи й справді до цього підприємства якесь «особливе» ставлення в області?

Ніякого упередженого ставлення депутатів Полтавської обласної ради до АТ «Укргазвидобування» і його виробничого підрозділу, який працює на Полтавщині – газопромислового управління «Полтавагазвидобування» не було і не буде! Заявляю це з повною відповідальністю. Інша справа – це законна вимога депутатів до підприємства дотримуватися природоохоронного законодавства під час видобування вуглеводнів. У багатьох районах, де працює АТ «Укргазвидобування» до нього є претензії з боку громад, які стосуються забруднення довкілля, руйнації транспортної інфраструктури, укладення угод на фінансування об’єктів соцсфери. Якщо всі ці питання підприємство вирішить, то депутати обласної ради як представники громад підтримають підприємство в його бажанні отримати спецдозволи на користування надрами. Переконаний, що «Укргазвидобуванню» замість гучних заяв потрібно йти назустріч громадам. На жаль, керівництво компанії цього не робить.

Окремі кандидати в президенти та активісти розгорнули кампанію проти Полтавської обласної ради. У хід ідуть популістські гасла з вимогами повернути державі нібито вкрадені  надра. Чого тут більше — політики чи здорового глузду?

Що значить «повернути вкрадені надра»? Власником надр, за Конституцією України, є український народ. Конституція визначає, що від імені українського народу права власника здійснюють органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. Вони визначають якому саме підприємству передати надра в користування. За постановою Уряду № 615, ці функції передані Державній службі геології та надр України. В свою чергу, обласним радам, надано право погоджувати відповідні спецдозволи на надрокористування за відповідним поданням Держгеонадр. Тепер поясніть, яким чином депутати Полтавської обласної ради вкрали надра у держави? На мою думку, дехто робить собі політичний піар, відкрито використовуючи брудні передвиборчі технології.

На засіданні постійної комісії обласної ради з питань паливно-енергетичного комплексу та використання надр, яке відбулося  6 липня 2018 року, депутати підтримали проекти рішень щодо погодження надання ТОВ «ІСТ ЮРОУП ПЕТРОЛЕУМ» спеціальних дозволів без проведення аукціону на геологічне вивчення, дослідно-промислову розробку та видобуток газу природного, нафти, газу сланцевих товщ. Чим зумовлене це рішення?

Уточню: у зв’язку з розширенням раніше наданих у користування ділянок надр, а також внесенням змін до спецдозволу. Так, підстави підтримати такі рішення комісією були. Державна служба геології та надр України надіслала до обласної ради відповідне звернення з пакетом документів, визначених законодавством. Зауважень до цих документів з боку депутатів – членів комісії – не було. Окрім цього, компанія уклала соціальну угоду на фінансування.

Як вважаєте, чи потрібно вдосконалити порядок надання Державною службою геології та надр України дозволів на користування надрами – прибравши поза аукціонну процедуру?

Вважаю, що надання дозволів на користування надрами має відбуватися виключно на аукціонах. Кошти, виручені на таких аукціонах, мають розподілятися порівну між державним бюджетом та місцевими бюджетами тих громад, де здійснюватиметься видобуток корисних копалин. Впевнений, що громади, таким чином, отримають додаткові фінансові реурси, необхідні для їхнього розвитку.

В обласній раді Ви представляєте інтереси мешканців Великобагачанського району. Що як депутату вдалося  зробити для свого виборчого округу?

В рамках прийнятих обласних програм, вдалося поліпшити матеріальну базу Великобагачанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів, Центральної районної лікарні, перекрити дах райлікарні, Кротівщинської загальноосвітньої школи, частково відремонтували дороги та ін. Звичайно, цього недостатньо. Є над чим працювати.

Зважаючи на напружений робочий  графік, чи вистачає часу на родину і відпочинок? І якому хобі віддаєте перевагу?

Робочий графік дійсно напружений. Щодня доводиться вирішувати багато виробничих питань. Також провожу зустрічі з виборцями, беру участь у різних публічних заходах. На відпочинок часу майже не залишається. Моє хобі – захоплення спортом: футболом, волейболом, хокеєм, дайвінгом, пішохідним туризмом.

Дружина подарувала вам трьох прекрасних донечок. Ви суворий батько чи дівчатка в’ють із любого  татка мотузки? І про яке майбутнє для своїх дівчаток мрієте?

Дівчатка з батька в’ють мотузки завжди (посміхається), тому що вони його любимі дівчатка. Як і кожен батько, мрію, щоб у моїх дітей було щасливе майбутнє, мирне ясне небо,  щоб вони гарно навчались, обрали професію по душі, створили міцні родини.

Дякую за розмову.

 

 

Перейти до вмісту