Ви тут:
Спорт Суспільство 

У Слов’янську відбулись перші Міжнародні змагання з триатлону на призи Віктора Зємцева

6-7 жовтня в центрі міста Слов’янськ відбулись перші міжнародні змагання з триатлону на призи майстра спорту України міжнародного класу, чемпіона світу Віктора Зємцева – відкритий чемпіонат Донецької області серед дорослих, юніорів, юнаків та аматорів, а також чемпіонат України в естафеті-мікст серед молоді та юнаків.

Спортсменів, тренерів, суддів привітали почесні гості заходу: Слов’янський міський голова Вадим Лях, директор департаменту сім’ї, молоді та спорту Донецької облдержадміністрації Володимир Мицик, президент федерації триатлону України Андрій Більда, президент Донецької обласної федерації триатлону Сергій Красновський, а також ініціатор та ідейний натхненник змагань Віктор Зємцев.

– Перший раз проходять змагання на призи легенди триатлону Донеччини, чемпіона світу Віктора Зємцева, і я сподіваюсь, що вони стануть традиційними. Невипадково саме Слов’янськ обрали місцем проведенням турніру. Після подій, які трапились у 2014 році, це місто прийняло з Донецька обласну спеціалізовану дитячо-юнацьку спортивну школу олімпійського резерву з кінного спорту, сучасного п’ятиборства та триатлону. На сьогодні вихованці цієї школи гідно представляють наш регіон на чемпіонатах України, здобуваючи медалі, і їм є на кого рівнятись: «винуватця» сьогоднішнього заходу Віктора Зємцева знають та поважають у всьому світі, також підростає нове дуже сильне покоління спортсменів, яке дозволяє Донецькій області перебувати в числі лідерів українського триатлону, – зазначив Володимир Мицик.

– Висловлюю вдячність усім спортсменам, які приїхали на змагання до Слов’янська, – нехай кожен з вас досягне своєї цілі. Щиро дякую кожному, хто долучився до організації змагань. Вірю, що спільними зусиллями ми зможемо на наступний рік ще покращити організацію змагань і збільшити кількість та географію їх учасників, – сказав Віктор Зємцев.

Спортсмени боролись за програмою дуатлону, тобто долали маршрут бігом та на велосипеді. Дорослі визначали кращих на дистанції, що склала 5 км бігу + 20 км велогонки + 2,5 км бігу. Дистанція для юнаків і кадетів – 2,5 км біг + 8 км велогонка + 1 км біг. Зміна етапів проходила в спеціальній транзитній зоні, де кожному атлетові було відведено власне місце для зберігання екіпірування.

У перший день відбулись змагання серед спортсменів семи вікових категорій: у трьох групах професіоналів (еліта, юніори 1999-2000 років народження, юнаки і кадети 2001-2005 років народження) та чотирьох групах аматорів (до 39 років, 40-49 років, 50-59 років, 60 років і старше).

За підсумками старту в категорії «еліта» перемогу здобув 23-річний майстер спорту України, спортсмен школи вищої спортивної майстерності Донецької області Іван Меньшиков. Другим фінішував ініціатор та ідейний натхненник змагань, майстер спорту України міжнародного класу Віктор Зємцев, якому 14 лютого 2018-го виповнилося 45 років. Зазначимо, що Зємцев є срібним призером чемпіонату Європи в Амстердамі-2017 на довгі дистанції, 15-разовим чемпіоном України на різних дистанціях, 4-разовим переможцем етапів Кубків Європи з дуатлону, чемпіоном світу-2005 на довгій дистанції, 10-разовим переможцем дистанції IRONMAN (2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009, 2010, 2012, 2015). Однією секундою срібному призеру поступився представник Запорізької області Сергій Костенко.

Серед жінок на змаганнях у Слов’янську переможницею стала Олександра Кохан з Житомиру, слідом за якою фінішували спортсменки ШВСМ Донецької області Віра Соснова та Маргарита Крилова.

«Золото» серед дівчат отримала Олександра Павлова (Запорізька область), серед юнаків переможцем став Руслан Садигов (Житомирська область), срібним призером – Денис Граждан (Одеська область), бронзовим – Василь Винницький (Львівська область). За підсумками старту серед кадеток і кадетів першими у своїх категоріях фінішували Олександра Заровна (Одеська область) і Олександр Яненко (Житомирська область), другими – Анастасія Терентьєва (Запорізька область) і Михайло Чернов (Донецька область), третіми – Катерина Мережко (Черкаська область) і Віталій Гузь (Житомирська область).

У рамках чемпіонату України з дуатлону серед молоді місця з першого по третє відповідно посіли: жінки – Віра Соснова (Донецька область), Христина Салькова (Одеська область), Арина Тарасенко (Донецька область); чоловіки – Сергій Костенко (Запорізька область), Валентин Марієвський (Запорізька область), Бачукі Дарсанія (Полтавська область).

На старт чемпіонату України в естафеті-мікст серед молоді та юнаків, що відбувся в другий день змагань, вийшли 11 команд з Донецької, Житомирської, Запорізької, Одеської, Полтавської, Черкаської. Учасники в командах по 4 спортсмени виступали по черзі: починала представниця жіночої статі, завершував представник чоловічої статі.

Перейти до вмісту