Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Департаменті соцзахисту Полтавської ОДА розповіли про зміни щодо видачі чорнобильських посвідчень

Постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2018 № 551 ,,Деякі питання видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян” (далі-постанова від 11.07.2018 №551) затверджено новий порядок встановлення статусу та видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи та учасникам інших ядерних аварій і випробувань.

Як повідомили у Департаменті соціального захисту населення Полтавської облдержадміністрації, впровадження затвердженого порядку здійснюється за декількома напрямками.

По-перше, рішення про встановлення статусу та видачу посвідчень вказаній пільговій категорії громадян, приймається виключно регіональними комісіями з визначення статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян.

В області регіональна комісія з визначення статусу осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян створена за розпорядженням голови облдержадміністрації від 02.08.2018 №658.

З серпня за поданням райдержадміністрацій та міськвиконкомів на засіданнях комісії опрацьовано 78 справ, по яким прийняті рішення щодо видачі посвідчень відповідно до встановленого статусу.
Тобто на даний час регіональною комісією розглядаються справи щодо встановлення статусу та видачі відповідних посвідчень громадянам, які вперше набувають такого статусу. Також розглядаються справи щодо зміни категорії у разі встановлення групи інвалідності, пов’язаної з Чорнобильською катастрофою, справи на видачу посвідчень дружинам померлих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, смерть яких, пов’язана з Чорнобильською катастрофою, дітям, потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи, щодо повторної видачі посвідчень усім категоріям громадян у разі втрати чи пошкодження посвідчення, або зміни прізвища.

Одночасно управліннями соціального захисту населення проводиться робота по формуванню даних для заміни посвідчень на посвідчення нового зразка. Вказана робота проводиться відповідно до особових справ учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, віднесених до категорії 1, потерпілих від Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорії 1, а також учасників ліквідації інших ядерних аварій (категорії 1,2,3). Міністерством соціальної політики України передбачено виготовлення бланків посвідчень нового зразка орієнтовно з 2019 року.

Звертаємо увагу, що відповідно до норм постанови від 11.07.2018 № 551, дозволено використовувати раніше виготовлені бланки посвідчень громадянам усіх категорій, визначених Законом України ,,Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

До видачі посвідчень нового зразка діючими залишаються всі раніше видані посвідчення, які надають право на отримання в повному обсязі гарантованих законодавством пільг і компенсацій.
Враховуючи, що вказана робота буде проводитися поетапно, на даний час громадянам, постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи звертатись до управлінь соціального захисту населення з питань заміни посвідчень, не потрібно.

Питання соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи перебуває в органах соціального захисту на особливому контролі.

На рівні області налагоджено постійний діалог з Міністерством соціальної політики України з питань впровадження нового порядку та надання пропозицій для внесення змін до Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, затвердженого постановою КМУ від 11.07.2018 № 551.

Перейти до вмісту