Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Сергіївська ОТГ: громада, де дбають про здоров’я мешканців, шукають потенційних інвесторів і кредитують малий бізнес

Потрібна робота? Житло? Чи може хочете розпочати власний бізнес? Для цього не потрібно підкорювати велике місто і шукати щастя по далеких світах. Варто від’їхати від Полтави якихось 135 кілометрів у напрямку Гадяча. У Сергіївській об’єднаній територіальній громаді запропонують і роботу, і житлом забезпечать. І тим більше будуть раді, якщо ви вирішите започаткувати тут власний бізнес, адже у громаді, що об’єдналася два роки тому створені всі умови для розвитку малого і середнього підприємництва. Тут не сподіваються виключно на сільське господарство чи підприємства нафтогазового комплексу, які працюють на теренах громади. Як зауважує голова Сергіївської ОТГ Ігор Лідовий, у прийнятій Стратегії розвитку громади офіційно прописана різновекторність економіки. Тому тут прагнуть розвивати мале та середнє підприємництво, розвиток енергозберігаючих технологій та альтернативної енергетики. І створюють необхідні умови.

Проте відразу після об’єднання та виборів у грудні 2016 року розпочинали не з підтримки бізнесу, а з вирішення нагальних проблем і турботи про якісне життя своїх земляків.

— Перш ніж об’єднуватися, ми провели громадські слухання і сходки в селах, — розповідає Сергіївський сільський голова Ігор Лідовий. — І скрізь люди нарікали, що роками лікарів не бачать, бо медпрацівники просто не доїздили до віддалених хуторів. У нас 13 населених пунктів, а густота населення — 8 осіб на квадратний кілометр, села розкидані. Лікарі туди звичайно не доїздили. Мабуть ще й тому, що зацікавленості такої не було. Після об’єднання ми тривалий час не могли знайти лікаря. А потім прийняли «Програму місцевих стимулів для медичних працівників Сергіївської сільської ради». У ній передбачили надання житла, закупівлю автомобіля та встановили доплату у розмірі 10 тисяч гривень. І відразу ж знайшли ще одного лікаря для громади. Нині у рамках медичної реформи вони підписують декларації із населянням. Але громада від своїх зобов’язань не відмовляється — і якщо вони отримуватимуть менше 10 тисяч гривень на місяць, ми будемо доплачувати. Крім того, набрали в штат медсестер, які працюють у віддалених селах, громада платить зарплату і їм. Також відкрили медпункти, закупили медичне обладнання, склали зручний для людей графік приїздів лікарів.

Якщо ми вже зачепили тему здоров’я мешканців громади, то варто згадати і про вашу програму «Шкільне молоко». Особливо якщо зважати на те, що харчування в школі — то загальнодержавна проблема. Про користь молока для дітей та необхідність повернути його у меню школяра заговорили навіть на центральних каналах.

— Ми дійсно таку програму запровадили. Бо споживання молока виявилося неабиякою проблемою. Думали, що діти не питимуть молоко, але спробували — і все вдалося. Діткам молоко припало до смаку, особливо із свіжою запашною випічкою. Із задоволенням розпочинають ранок у школі зі склянки молока. А ми знаємо, що наші діти отримують всі необхідні корисні мікроелементи та вітаміни. У рамках програми на рік громада витрачає 120 тисяч гривень на молоко та свіжу випічку. Крім цього ще й харчуємо діток у школах та дитсадках. Бюджету гаряче харчування обходиться у сумі 15 гривень на дитину на дитину, батьки допомагають шкільним їдальням безкоштовними овочами. Загалом з бюджету ОТГ на рік виділяється понад півмільйона гривень на шкільні обіди. Дбаємо, аби наші дітки росли здоровими. І сприяємо тому, аби громада зросла, поліпшувалася демографічна ситуація. Тому надаємо адресну допомогу молодим батькам із бюджету ОТГ виплачуємо додатково 10 тисяч гривень за кожного новонародженого малюка.

А як із дорогами у Сергіївській ОТГ?

— На сьогодні це найбільша стаття витрат у нашому бюджеті. На утриманні маємо 120 кілометрів доріг, площа громади майже 700 квадратних кілометрів. І велике значення для нас мають підвіз учнів до шкіл, медичне забезпечення. Тому в дороги вкладаємо. як для нашого бюджету, солідні суми. У громаді створена власна дорожня бригада. Цього року у рамках вже уклали понад 200 тонн асфальту, виконуючи ямковий ремонт. На наступний рік купуємо невеличкий асфальтовий завод і будемо розширяти дорожню бригаду. Бо зрозуміло, що значно дешевше виконувати ремонт доріг власноруч, ніж наймати сторонні фірми. І ямковий чи поточний ремонт ми цілком можемо виконувати власними силами і робити це якісно.

Окрім того, вкладаємо кошти у ремонт автошляхів на умовах співфінансування. Йдеться про двох доріг на Розбишівку та дорогу Сергіївка—Петрівка—Комишня. Із бюджета ОТГ виділили 3 мільйони гривень і отримали стільки ж із обласного бюджету. Так що вдячні за підтримку з боку обласної ради.

Ігоре Григоровичу, ви згадали про власну дорожню бригаду. А як щодо інших комунальних підприємств?

— На сьогодні працює КП «Сергіївське», котре займається водопостачанням, благоустроєм, заготівлею дрів (майже всі бюджетні установи у холодну пору року опалюються дровами), вивезенням сміття. А з нового року до цього списку має додатися ще й вуличне освітлення. Тому вирішили створити ще одне комунальне підприємство і розділити фронт робіт. КП «Надія» юридично вже створене. Необхідно лише затвердити положення, закласти бюджет, передати майно і з нового року воно запрацює повноцінно. У 2019 році держава передає на баланс громад лісосмуги. То це підприємство займатиметься їхнім утриманням, заготовлятиме дрова на опалювальний сезон, утримуватиме узбіччя доріг, доглядатиме за цвинтарями. Ми спробували запровадити роздільне збирання сміття. Але населення на цю ініціативу відреагувало не активно. Тому новостворене підприємство опікуватиметься ще й цим питанням. Тим більше, що буде воно госпрозрахункове. Тобто розмір зарплат залежатиме від тих фінансів, які підприємство заробить. У тому числі й від кількості укладених угод на вивезення сміття та його сортування. КП «Сергіївське» опікуватиметься водогонами, освітленням та благоустроєм.

На початку формування громад непоодинокі були випадки непорозумінь, а інколи і відвертих протистоянь із районною владою. Як у вас складаються стосунки з різними гілками влади — районною, обласною?

— У перший рік, можливо, мало місце притирання, бо ми були першими в районі. Але зараз ситуація нормальна. Ми взяли з району на власне утримання медицину, освіту, навіть частину повноважень щодо соціального захисту, створивши власний територіальний центр соціального обслуговування. Проблем при передачі не було, все відбулося безболісно. Нині активно співпрацюємо із районною владою. З обласною владою також, і радою зокрема тісно співпрацюємо. Маємо підтримку особисто голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького. Жодного разу не відмовляв у допомозі, коли зверталися. До речі, в одному з конкурсів, ініційованих нещодавно Олександром Юрійовичем на своїй сторінці у Фейсбук, наша школа у чесній боротьбі виграла WI-FI-роутер. Голова вручав подарунок особисто. Окрім того, представники громади беруть участь у програмі «Бюджет участі», цього року на конкурс подали два проекти зі встановлення спортивних майданчиків. Земляки за них активно голосували. Чи виграли, ще не знаю, але ідея дійсно хороша, активізувала громаду. Звісно, Бюджетом участі ми не обмежуємося, беремо участь у всіх конкурсах. Зокрема, торік перемогли у конкурсі проектів розвитку територіальних громад Полтавської області.

На сайті Сергіївської громади є рубрика «Інвестиційні пропозиції», де потенційні підприємці можуть знайти вільні ділянки для свого бізнесу. Ви активно шукаєте людей, які готові вкладати кошти у громаду?

— У нас потужно працює економічно-інвестиційний відділ, котрий займається пошуком інвесторів, які готові вкласти кошти у громаду, заробити прибуток і пожвавити місцеву економіку. Ми прийняли стратегію розвитку громади, створили фонд підтримки підприємництва разом із аналогічним районним фондом, вкладаємо туди кошти. Якщо маєте намір започаткувати бізнес у Сергіївській ОТГ, фонд надає на рік 300 тисяч гривень безвідсоткового кредиту. За умови, що будуть створені нові робочі місця із розрахунку 50 тисяч гривень на одне робоче місце. На сьогодні за рахунок кредитних коштів завершується реалізація проекту будівництва міні-пекарні у селі Сергіївка.

Завдяки ЗМІ Сергіївська громада відома ще й як територія, де реалізуються проекти з альтернативної енергетики.

— І недарма. Нині на стадії реалізації проект будівництва сонячної електростанції. Під нього ми виділили ділянку площею 10 гектарів. Це неугідддя, що знаходиться поряд із великою електропідстанцією. На сьогодні інвестор виготовляє технічну документацію на проект. Невдовзі мають приїхати геологи, які займатимуться дослідженням. Маємо ще цікаві пропозиції від литовців, які пропонують встановити у вітряки у лісосмугах поблизу ліній електропередач. Ми направили свої пропозиції щодо реалізації цього проекту , тепер чекаємо відповіді. Також розглядаємо питання створення пілетного виробнитцва, бо на теренах громади багато неугідь, де можна посадити енергетичну вербу. Наприклад, великі масиви колишніх луків позаростали чагарниками і лісом, які можна використовувати як біоенергетичну сировину. Є інвестиційні ділянки навіть із приміщеннями, де можна встановити лінії із виробництва пілетів або брикет. Отака альтернативна енергетика.

До речі,у листопаді ми очікуємо передачу громаді землі за межами населених пунктів. І тут шукаємо ділянки, які будуть цікаві для інвесторів. У нас чимало сінокосів та пасовищ, які не використовуються хороша сировинна база для тих, хто має бажання займатися тваринництвом. Є ділянки, які ми готові виділити під садівництво, і під овочівництво завжди знайдемо декілька гектарів. Запрошуємо і готові співпрацювати. І не лише з потенційними інвесторами. Ми запрошуємо до нас жити. Роботу знайдемо, із житлом допоможемо. Але не запрошуємо тих, хто не хоче працювати, а прагне приїхати на дармове житло, щоб громада утримувала. У нас роботу готові надати і фермери, і підприємства нафтогазового комплексу, і цегляний завод, є швейне виробництво. Робочі місця є і для тих, хто хоче працювати, робота у Сергіївській громаді завжди знайдеться.

Перейти до вмісту