Ви тут:
Суспільство Україна 

СБУ фіксує суттєву активізацію російських спецслужб для створення в Україні ситуації «керованого хаосу»

Служба безпеки України фіксує суттєву активізацію російських спецслужб для створення в Україні ситуації так званого «керованого хаосу» через організацію провокаційних акцій із задіянням представників вітчизняних громадських об’єднань. Про це на брифінгу повідомив заступник Голови СБУ Віктор Кононенко.

СБУ володіє достовірними даними про планування на території України низки провокаційних, протиправних заходів, спрямованих на розхитування ситуації в Україні.

«Російською стороною вже надано замовлення на проведення низки масових протестних акцій, зокрема біля будівлі Адміністрації Президента, з подальшою активізацією протистоянь для фізичного блокування державних установ», ‒ зазначив Віктор Кононенко.

За його словами, здійснюється підбір та підкуп організаторів, які мають переважно «в темну» використати активістів вітчизняних громадських об’єднань, зокрема патріотичної спрямованості.

Головна мета псевдопротестних акцій, пікетів та петицій ‒ «примусити» керівництво країни до перемовин з агресором для укладання за будь-яку ціну мирних угод на умовах вигідних Росії.

За інформацією спецслужби, також Кремлем розробляється низка заходів, які будуть реалізовані у разі отримання Україною Томоса від Вселенського патріарха.

«Вони передбачають, зокрема, інсценування та провокації, пов’язані із захопленням культових споруд нібито представниками праворадикальних організацій, що дозволить у подальшому спровокувати масові протистояння та акції протесту за участю парафіян православних конфесій», ‒ наголосив заступник Голови СБУ. 

Співробітники СБ України 14 вересня блокували проведення провокаційної акції у Києві біля Посольства РФ в Україні. Оперативники спецслужби задокументували, що ініціатором заходу є один із лідерів фейкового «Комітету спасіння України» Юрій Кот, який тривалий час переховується від органів досудового слідства на території РФ, та є одним з координаторів антиукраїнських центрів країни-агресора.

«Використовуючи гасла «захисту російськомовного населення України», планувались фізичні сутички з представниками Національної поліції. Вказана акція мала пройти під егідою так званої «Партії руських українців («ПАРУС»), не зареєстрованої в Україні», ‒ зазначив Віктор Кононенко.

У межах кримінального провадження розпочатого за фактами вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 109, ч. 1 ст. 14, ч. 3 ст. 109, ч. 3 ст. 110-2, ч. 4 ст. 110-2, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, правоохоронці провели одинадцять обшуків за адресами проживання лідерів та активістів «ПАРУСа», зокрема у керівника цієї проросійської структури, які безпосередньо були причетні до спроби організації провокації під посольством РФ.

За результатами слідчих дій отримано беззаперечні докази причетності функціонерів російського проекту «ПАРУС» до підготовки проведення заходу 14 вересня, а також організації та проведення 24 серпня цього року в Києві на Майдані Незалежності провокаційної акції під гаслом «День залежності».

Співробітники СБ України, зокрема, вилучили листування, яке підтверджує безпосередню координацію та фінансування цих акцій Юрієм Котом з території РФ. 

Оперативники спецслужби задокументували, що на виконання вказівок російських кураторів безпосереднім організатором провокації було замовлено відповідну агітаційну продукцію в одній із київських приватних типографій, про що прозвітовано Коту. До того ж зловмисники, порушуючи законодавство України, легалізували акцію в органах влади через надання заявки від підставної особи, використавши викрадений у неї паспорт громадянина України. «Це в черговий раз підтверджує замовний характер акції та її протиправні цілі», ‒ наголосив заступник Голови СБУ. 

Також 15 та 16 вересня цього року в Києві співробітники Служби безпеки України спільно з Нацполіцією блокували деструктивні наміри колишнього лідера громадської організації «Молоді регіони» Сергія Хижняка, підконтрольного Олександру Януковичу та екс-міністру МВС України Віталію Захарченку, який переховується на території РФ. Він за вказівки та фінансування російських кураторів планував організувати поблизу Адміністрації Президента України провокаційну акцію для дискредитації української влади.

Оперативники спецслужби задокументували, що 9 вересня Хижняк звернувся до одного з громадян України та запропонував провести 15 вересня акцію протесту поблизу Адміністрації Президента України, за що було обіцяно три тисячі доларів США.

«Авансові кошти в розмірі тридцять тисяч гривень були перераховані Хижняком на банківську картку організатора акції відразу після надання підтвердження про готовність», ‒ зазначив Віктор Кононенко. 

Під час спроби реалізації провокаційної акції правоохоронці затримали організаторів та учасників заходу, задокументували її профінансований, замовний характер на користь РФ та вилучили агітаційну продукцію.

Перейти до вмісту