Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Розпочалася передвиборча кампанія: є запит з боку окремих політичних та бізнесових сил на штучно створені конфлікти”, – Олександр Біленький

Минулого тижня у Шишаках відбулася двадцять друга сесія Полтавської обласної ради. Депутатський корпус розглянув понад сто питань порядку денного. Зокрема йшлося про такі нагальні проблеми, як закупівля транспорту для комунальних підприємств області, фінансування ремонту автомобільної дороги на Крюківському мосту в Кременчуці. Було прийнято програму кредитування фермерів та сільськогосподарських кооперативів – на розвиток садівництва, ягідництва, тваринництва та органічного землеробства з обласного бюджету щороку виділятимуть 5 мільйонів гривень.

Не обійшлося без політики та спроб окремих активістів перетворити роботу облради на TВ-шоу. Депутатський корпус на провокації не зважав та продовжив роботу. Результати нинішньої сесії ми попросили прокоментувати голову Полтавської обласної ради Олександра Біленького.

ЗМІ з різних причин дуже люблять маніпулювати громадською думкою, акцентуючи увагу, що обласна рада не дає погодження державній компанії, а відтак — заважає розвиватися державному видобутку газу. Звинувачення доходять до того, що облрада ледь не підриває засади енергонезалежності. І якщо газу в Україні не стане, то винна буде Полтавська обласна рада.

— Раджу ретельніше ознайомитися з рішенням акціонерів №237 від 21 травня 2018, згідно якого “Укргазвидобування” змінило статус із публічного на приватне.

— Одне із авторитетних видань – “Тексти” – опублікувало результати журналістського розслідування щодо замовних матеріалів, оплачених “Укргазвибодуванням”. Там, зокрема є й матеріал, спрямований проти обласної ради, розміщений на одному з полтавських Інтернет-ресурсів. Ви якийсь зв’язок у цьому вбачаєте?

— Бачив цю публікацію. Подібні статті мають відверто замовний характер і чітко спрямовані на дискредитацію самоврядного органу. УГВ як мантру повторюють, що сплачують до місцевого бюджету понад 500 мільйонів гривень. Відразу хочу спитати: а куди сплачували ці кошти у минулому році? До державного бюджету. Це не їх добра воля, вони це роблять тому, що це вимагає закон!

То вибачте, це ж не відсоток із надприбутків, яким ви вирішили поділитися із громадами, де зруйнували інфраструктуру і завдали шкоди довкіллю. Це лише перенаправлення із державного бюджету в місцеві того податку, який компанія раніше сплатила! І це маніпуляція, розрахована на читача, який не надто заглиблюватиметься у тему й не розбиратиметься у питанні.

Поява на сесії політичних активістів, технічних кандидатів у Президенти, замовних публікацій — чи це не спроба роздмухати жар і закрутити ситуацію на власну користь?

Вже розпочалася передвиборча кампанія. Є запит збоку окремих політичних та бізнесових сил на штучно створені конфлікти. І ці конфлікти хтось повинен супроводжувати, такий собі технічний кандидат із певним прізвищем. Ось він і з’явився на наших теренах, “осідлав” цю тему. Але ж газ видобувається не лише у Полтавській області, схожі проблеми є й в інших регіонах? Але маршрут гастролерів поки один: Київ – Полтава. У цій ситуації йдеться ще й про чіткий вектор захисту інтересів одного монополіста.

Обговорення результатів сесії зводиться до однієї газової теми. Але пленарне засідання не обмежувалося лише цими питаннями. Були прийняті й інші рішення, що впливають на життя громади. І вони, на жаль, залишилися поза увагою журналістів.

— Думаю, що є певна проблема взаємодії влади з журналістами і навпаки. Не знімаю із себе відповідальності, хоча ми відкриті для спілкуванням із журналістським корпусом – це ні для кого в Полтаві не є секретом.

Чимало блогерів чи публіцистів ставлять за мету знайти смажені факти чи роздмухати скандал – отримати свою частину “хайпу”. Тому подають тему лише під одним кутом, не беручи до уваги іншу точку зору, що не вписується в концепт скандалу чи взагалі нівелює його. Тому маса важливих для області питань лишається поза їх увагою.

Наприклад, ми прийняли зміни до бюджету, перерозподілили кошти, які не змогли використати деякі підрядні організації на нагальні потреби області. Були прийняті зміни до програми “Питна вода Полтавщини”. Також прийняті рішення стосувалися закупівлі сміттєвозів для громад області, встановлення спортивних майданчиків.

Відповідно до чинного законодавства ми реформуємо зараз заклади соціального захисту та охорони здоров’я. Тому більше 20 питань порядку денного стосувалися реорганізації комунальних закладів. На жаль, ЗМІ основну увагу концентрують саме на політиці.

— Які наслідки історія з погодженням спецдозволів матиме для подальшого конструктивного діалогу всередині депутатського корпусу, адже представники однієї з фракцій вже намагалися “педалювати” це питання?

Спробою просунути питання щодо перегляду вже прийнятих рішень займався лише один депутат. Доволі жваво, але у розріз із думкою колег по фракції, бо жодного рішення фракції у мене не було.

Це була його персональна ініціатива, яка у сесійній залі підтримки не отримала. Хоча я ставив звернення на голосування стільки разів, скільки дозволяв регламент. Депутати висловили свою позицію щодо заполітизованого питання.

У нас десять фракцій, які представляють десять політичних партій. І вже три роки ми уникаємо політики, як тільки можемо: варто лише почати – і ніякої конструктивної роботи не буде. І програють від усього всі жителі Полтавщини.

Ми обговорювали питання майбутніх президентських виборів. Це буде шлях доволі важкий. Проте домовилися не переходити на особистості і не перешкоджати роботі обласної ради. Найголовніше — не піддаватися на зовнішні подразники і провокації. Як бачимо, депутати більше уболівають за місцеве самоврядування і виборців, ніж за політичні та ідеологічні проекти. Так, “велика політика” не оминає Полтавську область, але у депутатів обласної ради виробився імунітет до провокацій і політичних перфомансів. Вони вміють відділити зерна від полови і зважають лише на те, що важливо і доцільно для громади.

Читайте також: “У депутатів обласної ради виробився імунітет до провокацій і політичних перфомансів”, – Олександр Біленький

Перейти до вмісту