Ви тут:
Суспільство Україна 

Реєстр людей, які вчиняють злочини проти дітей повинен бути з доступом хоча б для правоохоронців, – В’ячеслав Аброськін

Відповідний законопроект розроблений і поданий до Верховної Ради. Пропонується створити навіть не відкритий усім реєстр, а з доступом лише для правоохоронців, суддів, працівників дитячих установ.

Про це в інтерв’ю «Сьогодні» розповів перший заступник Голови Нацполіції – начальник кримінальної поліції В’ячеслав Аброськін, повідомляють у МВС.

«Ми бачимо, що в країні за статеві злочини щодо малолітніх немає серйозного покарання. Так, за вбивство можуть дати 15 років ув’язнення … Але мій досвід показує, що 99,9% таких людей цілком благополучно виходять на волю, іноді їм ще й термін скорочують», – розповів В’ячеслав Аброськін.

Перший заступник голови Нацполіціі розповів, що вивчивши досвід інших країн у боротьбі з сексуальними злочинами проти дітей, прийшов до висновку про необхідність створення реєстру таких злочинців в Україні:

«Я багато читав на цю тему, з’ясував, що в США, наприклад, є “закон Меган”, названий так за ім`ям  жертви. Там сусід вбив дівчинку, вивіз і ґвалтував мертвою. Коли люди дізналися, повстав цілий штат. І був прийнятий спочатку закон штату, а потім і федеральний, за яким усі люди, які вчинили хоч раз злочин проти дитини, заносяться в спеціальний, відкритий всім реєстр. Наприклад, людина, купуючи будинок, квартиру, попередньо переглядає реєстр. Побачив, де живуть особи такої категорії, відмовляється від пропозиції або вносить корективи в маршрут для своєї дитини. Враховується цей реєстр і в інших випадках, скажімо, при працевлаштуванні в дошкільні установи і т. д. У нас же в відповідь на подібну пропозицію піднявся крик:  як можна, порушення прав людини!

Чому я взагалі заговорив про такі  реєстри? Тому що для злочинця, який входить в статевий зв’язок з дітьми, немає нічого страшнішого, ніж стати впізнаваним, всім відомим. І ми розробили спеціальний законопроект, в його створенні взяли участь народні депутати від різних фракцій. Але він лежить у ВР, в комітеті, і не рухається. Хоча ми пропонуємо спочатку навіть не відкритий усім реєстр, а з доступом лише правоохоронцям, суддям, працівникам дитячих установ », – говорить В’ячеслав Аброськін

Перейти до вмісту