Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Про порядок обчислення середньої заробітної плати розповів державний інспектор

Згідно ст. 21 Закону України «Про відпустки» (далі – Закон) порядок обчислення заробітної плати працівникам за час щорічної відпустки, додаткових відпусток у звязку з навчанням, творчої відпустки, відпустки у звязку з усиновленням дитини, відпустки для підготовки та участі в змаганнях, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи та компенсації за невикористані відпустки, встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Щодо застосування п.10 Порядку обчислення середньої заробітної плати роз’яснила головний державний інспектор Управління Держпраці у Полтавській області Черкаська Аня Михайлівна.

На виконання ст. 21 Закону розроблено Порядок обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.1995р. №100 (ділі – Порядок). Статтею 2 Закону передбачено, що право на відпустки мають громадяни України, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи (далі – підприємство).

Відповідно до п. 10 Порядку у випадках підвищення тарифних ставок і посадових окладів на підприємстві, в установі, організації відповідно до актів законодавства, а також за рішеннями, передбаченими в колективних договорах (угодах), як у розрахунковому періоді, так і в періоді, протягом якого за працівником зберігається середній заробіток, заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення.Розміри посадових окладів (тарифних ставок), в тому числі випадки їхнього підвищення, можуть установлюватися не тільки в колективному договорі, а і в положенні про оплату праці, наказі (розпорядження) або в іншому локальному акті підприємства.

На госпрозрахункових підприємствах і в організаціях коригування заробітної плати та інших виплат провадиться з урахуванням їх фінансових можливостей.

Перейти до вмісту