Ви тут:
Медицина Полтавщина Суспільство 

Презентували комплексну програму розвитку «Кременчуцький міський стоматологічний центр»

Комплексну програму розвитку «Кременчуцький міський стоматологічний центр», що мають розглянути на черговій сесії міської ради задля впорядкування функціонування комунальної стоматології з метою підняття якості надання стоматологічних послуг, збільшення кількості пільгових прийомів було презентовано на засіданні постійної депутатської комісії з питань освіти, молоді, культури, спорту, соціального захисту населення, розгляду питань, пов’язаних з АТО, охорони здоров’я, материнства та дитинства.

Керівник управління охорони здоров’я виконкому міської ради Максим Середа повідомив, що в разі створення стоматологічного центру в організації надання медичної допомоги в стоматполіклініках комунальної форми власності відбудуться зміни, які негативно не вплинуть  на рівень обслуговування пацієнтів, а навпаки, а мають  покращити якість надання медичної стоматологічної послуги, в тому числі пільговим категоріям населення. Про це повідомили у Кременчуцькій міській раді.

Головний медик Кременчука пояснив, що реорганізація комунальної стоматологічної служби обумовлена кількома чинниками, одним із яких є кількість відвідувань комунальних стоматполіклінік. Для прикладу він навів медичну статистику, відповідно до якої у 1993 році в стоматологічних поліклініках комунальної форми власності було проліковано 265 пацієнтів, а  стоматдопомогу у приватних лікарів  тоді отримали 10 тис. жителів міста.  А вже у  2017 році відсоток відвідувань приватної стоматології міста виріс у 7 разів, натомість комунальної стоматології – значно зменшився. Незважаючи на низьку завантаженість комунальних стоматполіклінік, видатки з міського бюджету на їх утримання та функціонування щорічно збільшуються. Левова частина цих коштів, а це до 94%, щорічно використовується на виплату заробітної плати персоналу та оплату енергоносіїв. Лише кілька відсотків коштів, виділених із міського бюджету на функціонування комунальних стоматполіклінік, спрямовуються на закупівлю медикаментів.

Максим Середа говорить, що в разі прийняття комплексної міської програми щодо створення стоматологічного центру, сума, яка виділятиметься з міського бюджету для комунальної стоматологічної служби, має збільшитися в кілька десятків разів. Таке збільшення, перш за все,  дозволить підняти якість надання стоматологічної допомоги в комунальних поліклініках, а також охопити безкоштовним лікуванням усі пільгові категорії населення міста.

Якщо Кременчуцький міський стоматологічний центр буде створено, стоматологи комунальної стоматполіклініки з  вул. Троїцької прийматимуть у лікарні «Придніпровська»,  комунальної стоматполіклініки  з  наб.  Лейтенанта Дніпрова – в лікарні «Правобережна», комунальної стоматполіклініки на проспекті Лесі Українки – поліклінічному відділенні лікарні «Кременчуцька» (колишня 4-а поліклініка). Без змін залишиться прийом пацієнтів в стоматполіклініці на вулиці Київській.  Всі місця прийому комунальними стоматолологами розташовуватимуться неподалік від зупинок громадського транспорту.

Проект Комплексної програми розвитку «Кременчуцький міський стоматологічний центр» обговорюватимуть на наступних депутатських комісіях.

Перейти до вмісту