Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Понад півтисячі полтавців долучилися до «Молитви за Україну» у Києві

14 жовтня на Софійській площі в Києві предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет звершив «Молитву за Україну». В заході взяли участь Президент України Петро Порошенко, митрополит Української автокефальної православної церкви Макарій, єпископ Української греко-католицької церкви Богдан Дзюрах.

До спільної молитви долучилися тисячі людей, які приїхали до столиці з різних регіонів нашої держави. Зокрема, й понад 500 вірян із Полтавщини, повідомляють у Полтавській ОДА.

Перед початком молебню Президент України Петро Порошенко наголосив, що питання Томосу та автокефалії української православної церкви виходить далеко за межі церковного життя – це питання української національної безпеки та державності. Водночас Глава держави зауважив, що в Україні не було, нема і не буде державної церкви.

В освячену Томосом православну церкву ніхто нікого не «запрошуватиме» силоміць. Це питання вільного вибору для кожного вірянина, – зазначив Президент України Петро Порошенко. – Вселенський Патріархат прийняв рішення про автокефалію, і Томос буде вручено предстоятелю церкви – достойному, авторитетному, досвідченому владиці, якого обере об’єднаний Архієрейський Собор.

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет подякував Святійшому Вселенському Патріарху Варфоломію за мужність у рішенні надати автокефалію українській церкві й Президенту України Петру Порошенку за спільну боротьбу для її одержання.

Отримання автокефалії української церкви – епохальна перемога, яку ми здобули за 1030 років існування православної церкви на нашій землі. Вся Україна за неї боролась, – наголосив предстоятель УПЦ КП Філарет.

Надання автокефалії українській церкві – це дуже важливий крок, зокрема й для об’єднання нашої держави. Правда перемогла. Українська церква більше не підпорядковуватиметься російській. Полтавська делегація долучилася до молитовного заходу в Києві. Більше 500 краян приїхали до столиці. Перебуваючи поміж тисяч вірян з інших регіонів України, під час спільної молитви ми відчували піднесення, відповідальність і значимість створення Української єдиної помісної церкви, – зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Білокінь.

Перейти до вмісту