Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

Отримання житла учасниками АТО (ООС)

Фахівці Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в межах проекту «Я МАЮ ПРАВО!» розпочинають інформаційну кампанію #ПраваЗахисників, спрямовану на інформування учасників бойових дій про їхні права.

Стаття 47 Конституції України гарантує право кожного на житло. Держава створює умови, за яких кожний громадянин матиме змогу побудувати житло, придбати його у власність або взяти в оренду. Громадянам, які потребують соціального захисту, житло надається державою та органами місцевого самоврядування безоплатно або за доступну для них плату.

Особами з числа учасників АТО (ООС), які мають право на житло, є:

  • учасники бойових дій;

  • інваліди війни;

  • члени сімей загиблих.

Даним особам надаються такі пільги:

  1. першочергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов;

  2. першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва;

  3. першочерговий ремонт жилих будинків і квартир цих осіб та забезпечення їх паливом.

  4. одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва. Зазначені позики надаються у порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України (Далі – КМУ).

Органи виконавчої влади, виконавчі комітети місцевих рад зобов’язані подавати допомогу інвалідам війни і сім’ям загиблих військовослужбовців у будівництві індивідуальних жилих будинків.

Відповідно до Закону України (Далі – ЗУ) «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва відводяться зазначеним особам у першочерговому порядку.

Учасники бойових дій, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час участі в бойових діях чи при виконанні обов’язків військової служби, забезпечуються жилою площею, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами, установами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій, – протягом двох років з дня взяття на квартирний облік, а інваліди I групи з числа учасників бойових дій на території інших країн – протягом року.

У позачерговому порядку в разі потреби поліпшення житлових умов жилі приміщення надаються:

  • сім’ям військовослужбовців, які загинули (померли) або пропали безвісти під час проходження військової служби, за місцем їх перебування на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов (частина 3 статті 12 ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»);

  • військовослужбовцям, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, при звільненні з військової служби в запас або у відставку за віком, станом здоров’я, а також у зв’язку із скороченням штатів або проведенням інших організаційних заходів;

  • у разі смерті особи, звільненої з військової служби в запас або у відставку, яка відповідно до законодавства мала право на позачергове одержання житла, її сім’ї в тому самому порядку (частина 9 статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»).

Члени сімей загиблих та інваліди війни І та ІІ групи мають право на грошову компенсацію в разі неотримання житла, відповідно до Порядку виплати грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення деяким категоріям осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, а також членів їх сімей затверджений постановою КМУ від 19 жовтня 2016 року.

Нагадуємо, що кваліфіковану правову допомогу можна отримати, звернувшись до Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: : м. Полтава, вул. Міщенка, 2, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (0532)50 27 22.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги –

0 800 213 103

(дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).

Перший полтавський місцевий центр

з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Перейти до вмісту