Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

«Обов’язок повнолітніх дітей – утримувати батьків», – Олег Тимченко

Відповідно до положень Конституції України та Сімейного кодексу України діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Утримання батьків дітьми є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині.

Стаття 202 Сімейного кодексу України встановлює обов’язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх батьків які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. Потреба матеріальної допомоги полягає в тому, що батьки не мають можливості забезпечити своє гідне існування у зв’язку з відсутністю пенсій чи їх низького розміру, а також у зв’язку з відсутністю у них інших джерел існування.

Відповідно до чинного законодавства непрацездатними визнаються особи, які досягли пенсійного віку та інваліди І, ІІ, ІІІ груп (стаття 1 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування).

Разом з цим, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Крім сплати аліментів діти зобов’язані брати участь у додаткових витратах на батьків, викликаних тяжкою хворобою, інвалідністю або немічністю.

Розмір аліментів на батьків  визначається судом у твердій грошовій сумі і (або) у частці від заробітку (доходу) з урахуванням матеріального та сімейного стану сторін.

При визначенні розміру аліментів та додаткових витрат суд бере до уваги можливість одержання утримання від інших дітей, до яких не пред’явлено позову про стягнення аліментів, дружини, чоловіка та своїх батьків. Тобто, позов про стягнення аліментів може бути пред’явлений до: одного з дітей; кількох дітей; до всіх дітей разом. У випадку пред’явлення позову до одного з дітей, суд за власною ініціативою має право притягнути до участі у справі інших дітей, незалежно від того пред’явлено до них позов чи ні.

При цьому, судом враховуються всі інтереси сторін, які заслуговують на увагу: працездатність батьків та їх потреба у матеріальній допомозі, матеріальне становище дітей, догляд дітей за батьками. Також до уваги приймається отримання батьками пенсії, державних пільг, субсидій, наявність в батьків майна, що може приносити дохід. Тому в кожному конкретному випадку суд враховує всі види заробітку чи доходу як дітей так і батьків, залежно від цих обставин і визначається розмір аліментів. На вибір способу визначення розміру аліментів можуть впливати різні обставини: мінливість і нестабільність доходу, проживання за кордоном, одержання частини доходу в натуральній формі.

Відповідно до чинного законодавства дочка, син можуть бути звільнені судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько ухилялися від виконання своїх батьківських обов’язків.

Зокрема, дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

У виняткових випадках суд може присудити з дочки, сина аліменти на строк не більш як три роки. Такий строк обумовлений відсутністю законодавчо закріпленого обов’язку у дітей щодо довічного утримання батьків, які не виконували своїх батьківських обов’язків. Разом з тим, при наявності виняткових умов, таких як, високий матеріальний рівень дітей, чистосердечне розкаяння батьків (батька, матері), законодавець передбачив можливість присудження таких аліментів.

Виходячи з взаємності обов’язків батьків та дітей, зазвичай діти добровільно допомагають своїм непрацездатним батькам і турбуються про них. Проте, безсумнівно, неможливо змусити дорослих повнолітніх дітей любити і поважати своїх батьків. Разом з цим, слід пам’ятати, що любов, доброта, порядність, чесність є основними аспектами регулювання сімейних відносин, що утверджують почуття обов’язку перед батьками.

Начальник ГТУЮ у Полтавській області Олег Тимченко

Перейти до вмісту