Ви тут:
Суспільство ТОП-новина Україна 

“Ніякого насилля не буде – кожен матиме право обрати свою церкву”, – Патріарх Філарет

Якщо буде створена єдина помісна Українська церква, то значна частина православних залишиться в Російській церкві, тобто в Московському патріархаті. Утім вони все одно матимуть право приєднуватися до Української православної церкви.

Про це заявив Патріарх Філарет під час брифінгу щодо створення Єдиної помісної церкви в Україні, який транслював телеканал ZIK.

«Кожен парафіянин матиме свобідний вибір – або обрати Українську помісну церкву, або Російську церкву в Україні – ніякого насилля не буде. Щодо церковних приміщень, то храми належать громаді, і якщо громада переходить в Українську православну церкву, то переходить зі своїм храмом. Якщо ж залишається в Російській церкві, то, відповідно, приміщення залишаються при ній», – пояснив Патріарх Філарет.

Щодо лавр, то Святіший Патріарх зазначив, що всі лаври перебувають на території України, а відповідно є українськими святинями.

«Перехід в Українську православну церкву може бути тільки добровільним. Тобто, прихожани Лавр мають добровільно обрати Українську церкву. Я вірю, що рано чи пізно, Лаври приєднаються до нас. Скільки для цього потрібно часу – невідомо, але немає сумніву, що це все одно відбудеться. Зараз же ми будемо чекати і терпіти – терпіли більше, будемо терпіти й менше», – запевнив Філарет.

Також Патріарх пояснив, яким може бути механізм переходу громади від Московського патріархату до Української помісної церкви

«Механізм – це зібрання всієї парафії, і якщо 2/3 парафії проголосує за те, щоб залишитися в Російській церві, то значить так і буде. Якщо ж 2/3 парафіян проголосують за Українську церкву, то храм перейде до єдиної помісної церкви в Україні. Якщо ж двох третин немає, то все залишається так, як є», – зазначив Патріарх Філарет. 

Перейти до вмісту