Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині з початку року грибами отруїлись 5-ро осіб

Щороку в Україні реєструють харчові отруєння, що викликані споживанням грибів. Найчастіше вони пов`язані з вживанням невідомих дикорослих грибів, а також зеленушок, опеньок, зонтиків, печериць,маслюків, рижиків, підберезовиків та інших грибів.
Із початку 2018 року на території Полтавської області грибами отруїлися 5 осіб, із них 3-є дітей, по 2 випадки зареєстровані в Пирятинському та Полтавському районах і в Кобеляцькому районі – 1 випадок, летальних випадків не зареєстровано, йдеться в інформації Кременчуцької міської ради.
В минулому році зареєстровано 6 випадків отруєння диророслими грибами. В усіх зазначених випадках отруєння виникли внаслідок вживання дикорослих грибів, зібраних самостійно в лісах та лісопосадках на території Полтавської області.
Багато отруєнь було викликано грибами, які потерпіли називали «схожими на їстівні» аж до білих грибів. Цей феномен можна розглядати, як повне незнання дикорослих грибів. Якщо раніше отруєння були пов’язані переважно з отруйними грибами, то тепер спектр грибів значно розширився, на що треба звернути серйозну увагу.
В минулі роки найчастіше смертельні випадки були пов’язані з помилковим вживанням замість їстівних та умовно їстівних грибів блідої поганки. В цьому році причиною летальних випадків стали, крім блідої поганки, сироїжки, печериці, так звані голубінки, зонтики, решітки, «кури» та невідомі гриби. Слід прийняти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища, особливо не рекомендуємо збирати гри би по близу великих транспортних магістралей.
Будьте уважні! Ось основні причини отруєнь грибами:
  • відсутність або недостатнє знання їстівних і отруйних грибів,
  • хибні думки і забобони щодо визначення отруйності грибів,
  • недбалість при збиранні і заготівлі, неправильне приготування, а також недостатній контроль і нагляд за заготівлею і продажем. Незнання або недостатнє знання ознак, особливостей їстівних і отруйних грибів є досить розповсюдженим явищем.
Щоб не отруїтися дикорослими грибами радимо:
  • Відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у магазині.
  • Не купувати гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  • Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково пам’ятайте наступне:
  • Ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте.
  • Остерігайтеся пластинчатих грибів.
  • Не збирайте старих перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях.
  • Під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.
  • Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Не вживайте сирих грибів.
  • Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше 3-х) протягом 30 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
  • Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, які годують груддю.
  • Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібної ложки — вони помилкові. Срібло темніє при взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, які містяться в усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювання, головний біль, галюцинації, біль у животі):
  • Негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами слабкого розчину марганцівки або сольового, можна зробити очисну клізму. Пийте багато.
  • Недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, що потрапила до організму.