Ви тут:
Суспільство Україна 

На Чернігівщіні вибухнув арсенал, евакуйовано близько дванадцяти тисяч мешканців (оновлено)

Сьогодні о 3 годині 30 хвилин надійшла інформація від начальника 6-го арсеналу, що в районі населеного пункту Ічня Чернігівської області стався вибуху на технічній території арсеналу.

“Масштаб уточнюється. Оперативно повідомлені всі відповідні служби та органи місцевої влади. Здійснюється евакуація людей. Розгорнуто штаб ліквідації надзвичайної події. Проводяться відповідні обмежувальні заходи по всій території Чернігівської області та вздовж державного кордону”,- повідомляють у Генштабі ЗСУ.

Станом на 7 годину ранку інтенсивність вибухів складає 2-3 вибухи на секунду.

На місці події в Ічнянському районі Чернігівської області працює група на чолі з Прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом, першим заступником Міністра внутрішніх справ Сергієм Яровим та Головою ДСНС України Миколою Чечоткіним

До локалізації надзвичайної ситуації на 6-му арсеналі залучено 1 штатний пожежний танк ГПМ-54, ще 4 пожежних танки заплановано та найближчим часом будуть доставлені та посилять заходи з локалізації. Також працює 1 автоцистерна на базі автомобіля КАМАЗ і дві автоцистерни на базі автомобіля МАЗ.

З Ічні та найближчих населених пунктів евакуйовано близько десяти тисяч осіб. Зокрема, особовий склад арсеналу, мешканці, які проживають на адміністративній території арсеналу евакуйовані в населений пункт Буди (за попередніми підрахунками близько 860 чоловік).
До евакуації населення залучено понад 20 автобусів Ічнянської районної державної адміністрації Чернігівської області та вживаються всіма службами у взаємодії з оперативним штабом скоординовані заходи для убезпечення як особового складу арсеналу, так і місцевих мешканців.

“Жертв, поранених, травмованих та загиблих серед військовослужбовців, працівників Збройних Сил України та місцевого населення немає, матеріальні збитки – уточнюються”, – повідомляють українські військові.

Оперативна група на чолі з начальником Генерального штабу Збройних Сил України працює на місці надзвичайної події.

Як повідомили у ДСНС України територія 6 арсеналу становить близько 682,6 га, з них технічна територія – 402 га.

З 4:22 закрито повітряний простір у радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту призупинено.

Надзвичайники організували роботу оперативного штабу. Піднято по тривозі підрозділи ДСНС, Нацполіції та Нацгвардії. У МВС створено оперативні резерви з Нацполіції та Нацгвардії. Приведено у готовність медичні літак і вертоліт та два літаки АН32-П.

До місця події направлено 220 чоловік особового складу і 60 одиниць техніки ДСНС, у тому числі 21 піротехнічний розрахунок загальною чисельністю 105 чоловік та 39 одиниць техніки, посилені наряди Нацполіції з м. Києва та Київської області кількістю 150 осіб та Нацгвардії – 100 осіб з підготовленими бронегрупами для патрулювання місця події.

9 жовтня 8:48

За повідомленням надзвичайників станом на 8:30, на території складу спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила. 

Зона найбільш можливого ураження близько 16 км. В дану зону підпадає 30 населених пунктів (близько 20 тис. осіб).

9:33

За повідомленням надзвичайників станом на 9:00, вже евакуйовано близько 10 тис. осіб. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила. Орієнтовно на складах знаходиться 88 тис. тон боєприпасів.

У Міноборони повідомляють, що інтенсивність вибухів значно зменшилась, спостерігається задимленість. Лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння.

9:43

За інформацією ДСНС станом на 9:30, з небезпечної зони евакуйовано близько 12 тисяч осіб. Залучено 35 автобусів.

Проходить засідання Штабу з ліквідації наслідків НС під головуванням Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Першого заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, Голови ДСНС Миколи Чечоткіна.

Володимир Гройсман доручив ДСНС та місцевій владі бути постійно на контакті з людьми, організувати місця тривалого розміщення і бути готовими розпочати опалювальний сезон.

“Головне завдання – зберегти життя людей, усе, що буде зруйновано, ми відбудуємо”, – додав він.

О 10:30 у прес-центрі Міністерства оборони відбувся брифінг щодо оперативної ситуації на 6-у Арсеналі ЗСУ у Чернігівській області.

11:24

У Генштабі повідомляють, що станом на 10:30 для локалізації та гасіння пожежі на 6-й арсенал прибув пожежний танк ГПМ-54 з 169-го навчального центру Сухопутних військ Збройних Сил України.

Інтенсивність вибухів продовжує зменшуватись, спостерігається задимленість. Лунають вибухи боєприпасів до стрілецького озброєння.

А за повідомленням надзвичайників станом на 11:00 на території складу спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю.

Триває евакуація населення з зони можливого ураження. Евакуйовано 12,3 тисяч осіб, залучено 35 автобусів. Інформація щодо жертв та постраждалих не надходила.

Підрозділами ДСНС ліквідовано 4 пожежі в м. Ічня, що сталися внаслідок влучання боєприпасів.

У прилеглих областях приведено у готовність 23 пожежні розрахунки (23 од. техніки та 109 чол. о/с). Чергує пожежний потяг на залізничній станції Прилуки та перебуває в готовності 6 потягів ПАТ «Укрзалізниця».

11:58

У Міноборони повідомляють, що до локалізації надзвичайної ситуації на 6-му Арсеналі залучено вже 2 пожежні танки ГПМ-54, ще 3 танки заплановано та найближчим часом будуть доставлені та посилять заходи з локалізації.

12:45

Станом на 12 годину, на території складу спостерігається пожежа та вибухи з різною інтенсивністю. Надзвичайники зазначають, що триває евакуація населення з зони можливого ураження. Евакуйовано 12 тисяч 300 осіб, залучено 35 автобусів.

В Ічнянському районі внаслідок відключення залишаються без газопостачання 8 населених пунктів, без електропостачання – 3 тис. 218 абонентів.

Підрозділами ДСНС ліквідовано 4 пожежі в м. Ічня, що сталися внаслідок влучання боєприпасів.

Перейти до вмісту