Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

Кількість вступників з окупованих територій зростає

За три роки роботи освітніх центрів «Крим-Україна» і «Донбас-Україна» кількість вступників через них збільшилася майже вдвічі.

Зокрема, якщо під час вступної кампанії 2016 року через освітні центри вступили близько тисячі абітурієнтів, то цього року їхня кількість досягла 1749, пише Освіта.ua

За словами в.о. директора департаменту вищої освіти МОН Світлани Кретович, міністерство приділяє багато уваги забезпеченню спрощеного доступу до вищої освіти дітям з тимчасово непідконтрольних територій.

«З 2016 року в Україні працюють освітні центри «Крим-Україна» і «Донбас-Україна». Їх робота якраз і направлена на те, щоб залучити громадян з окупованих територій Криму і Донбасу до навчання у наших вишах. Цього року освітні центри працювали з 4 червня до 28 вересня. Найголовніше наше досягнення – за ці три роки вступ через освітні центри збільшився майже вдвічі», – зазначила Кретович.

Так, у 2018 році через освітні центри «Донбас-Україна» вступили 1522 особи. Минулого року їхня кількість становила 1346, а 2016-го – 855 осіб.

Цього року найбільше вступників обрали Луганський національний університет ім. Шевченка, Східноукраїнський національний університет ім. Даля та Таврійський національний університет ім. Вернадського.

Загалом же за консультацією до центрів «Донбас-Україна» звернулося 3186 осіб. Цього року вони працювали на базі 37 вишів – переміщених з зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей. Це, зокрема, міста Київ, Бахмут, Вінниця, Дніпро, Краматорськ, Кремінна, Кривий Ріг, Костянтинівка, Покровськ, Лиман, Лисичанськ, Маріуполь, Рубіжне, Сєверодонецьк, Старобільськ, Слов’янськ, Харків, Торецьк.

Через ОЦ «Крим-Україна» 2018 року вступили 227 осіб. Торік таких вступників було 204, а 2016-го – 153.

Цього року найбільше вступників обрали Таврійський національний університет ім. Вернадського – 88, Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана – 31, Львівська політехніка – 24.

За консультацією до центрів «Крим-Україна» звернулося майже 779 осіб. Цього року вони працювали на базі 35 закладів вищої освіти у таких містах: Бердянськ, Дніпро, Запоріжжя, Ізмаїл, Київ, Львів, Мелітополь, Миколаїв, Одеса, Первомайськ, Харків, Херсон.

«Я хочу звернути увагу, що ця статистика – це не скільки загалом в українські виші вступило кримчан чи жителів непідконтрольної території Донбасу. Йдеться лише про спрощений вступ через освітні центри. Ті діти, які отримали повну загальну середню освіту дистанційно та склали ЗНО, мали можливість вступати до будь-якого вишу України. Але така статистика не ведеться насамперед з міркувань безпеки», – підкреслила Світлана Кретович.

Нагадуємо, що спрощена процедура передбачає вступ без ЗНО – абітурієнти складають два іспити державної підсумкової атестації з української мови та історії України, а також один вступний іспит (або творчий конкурс). Для вступу також не обов’язкові українські паспорт і атестат.

У наказах про зарахування прізвища вступників з окупованих територій обов’язково шифруються. Більшість абітурієнтів, які з тих чи інших причин вступили на контракт, за їхньою заявою переводяться на бюджет.

Перейти до вмісту