Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Холод, відсутність часу та вік – це відмовки для заняття спортом, – науковці

В. о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун вирішила зруйнувати найбільш популярні відмовки від тренувань. Адже  науковці стверджують, що ні холод, ні відсутність часу, ні вік не мають вас зупиняти перед будь-якою можливістю бути рухливими.

“Це відмовки через, які ви постійно відкладали свої заняття фізичною активністю”, – пише Супрун у соцмережі.

В мене немає часу на повноцінне тренування, тому краще не тренуватись взагалі

Відмовлятись від тренувань через те, що немає часу не варто. Науковці вказують, що не обов‘язково ваше тренування має бути безперервнимПам’ятайте, будь-яка фізична активність краща, ніж її відсутність. Обирайте активність до душі і вперед, – наголосила Уляна Супрун.. Рекомендовану тривалість активності на день (30 хвилин) можна розподілити на невеликі блоки. Як приклад – 3 невеличкі руханки по 10 хвилин. Вони матимуть таку ж саму користь для здоров‘я як і тривале тренування.

Якщо ж через роботу немає часу на регулярні заняття спортом – ви завжди можете скористатись сходами замість ліфта.

Мені вже занадто пізно почати займатись фізичною активністю

Якщо ви не займались фізичною активністю і вважаєте, що вам вже пізно починати – не поспішайте відмовлятись від тренувань. Що раніше ви почнете тренуватись, то швидше ви зменшите ризики появи серйозних хвороб та передчасної смерті. В одному досліджень було визначено, що люди літнього віку, які вели неактивний спосіб життя та почали займатись фізичною активністю всього 48 хвилин на тиждень, мали нижчі ризики появи серйозних хвороб, що суттєво впливають на якість та тривалість життя.

В комбінації з іншими здоровими звичками, як-от збалансоване харчування, відмовою від куріння та вживання алкоголю, ви можете продовжити тривалість життя в середньому на 12-14 років.

Я не можу тренуватись через якісь травми/хронічні хвороби

Багато людей припиняють тренування через те, що вважають фізичну активність шкідливою або ж навіть небезпечною через наявність якоїсь хвороби чи стану. Звісно, існують певні обмеження, які визначає ваш лікар. Тому якщо ви не впевнені – краще проконсультуйтесь з ним з приводу занять, якими вам можна та корисно займатись. Адже зазвичай одна з найбільш поширених рекомендацій лікарів – залишатись активними наскільки це можливо.

Одна з перших рекомендацій при остеоартрозі – захворюванні суглобів – це регулярна фізична активність та збереження рухливості, – зазначає Супрун.

Згідно з рекомендаціями, для того, щоб отримувати максимальну користь для здоров‘я, варто щотижня приділяти 150 хвилин аеробним вправам помірної інтенсивності або ж 75 хвилин інтенсивного тренування. До цього бажано додати силові навантаження двічі на тиждень – вправи на зміцнення головних груп м’язів.

Вправи помірної інтенсивності – це активність, під час якої людина спалює від 3,5 до 7 ккал на хвилину. До прикладу це ходьба, їзда на велосипеді з середньою швидкістю, йога. Інтенсивні навантаження – біг, швидка ходьба чи бойові мистецтва – активність, під час якої ми витрачаємо понад 7 ккал на хвилину.

Пам’ятайте, будь-яка фізична активність краща, ніж її відсутність. Обирайте активність до душі і вперед, – наголосила Уляна Супрун.

Перейти до вмісту