Ви тут:
децентралізація Медицина Полтавщина Суспільство 

Громадське здоров’я: керівників ОТГ Полтавщини навчали організації надання медичних послуг

19 жовтня у Полтавському Центрі розвитку місцевого самоврядування керівників структурних підрозділів об’єднаних територіальних громад області, які відповідають за охорону здоров’я навчали організації надання медичних послуг в громадах в умовах реформування галузі: громадське здоров’я.

Учасники семінару розбирались в організації надання медичних послуг в громадах в умовах створення системи громадського здоров’я.

Громадське здоров’я – це не суто медичне питання, адже подовження життя та зміцнення здоров’я досягається об’єднаними зусиллями суспільства. Це, у свою чергу, заощаджує значні кошти на лікуванні, бо ніщо не коштує так дешево, як профілактика, яка береже найдорожче – здоров’я, – наголосила координатор проекту, в.о. головного лікаря Полтавського обласного Центру здоров’я Ніна Дурдикулиєва.

Представники громад поділились своїми проблемами і досвідом їх вирішення – деякі громади мають колапс у питанні якості води, адже підприємство, яке причетне до забруднення, не допомагає, у інших бракує медичних кадрів, і всіх цікавить, що робити у разі виникнення небезпечного інфекційного захворювання на території громади.

Окрім регіональних консультантів, з представниками ОТГ працював консультант ДУ “Центр громадського здоров’я МОЗ України” Сергій Козін. Він розповів що таке державно-приватне партнерство для реалізації проектів, спрямованих на забезпечення належної якості громадського здоров’я в ОТГ.

Також учасникам розповіли про розробку та реалізацію інформаційної політики і про необхідність проведення масштабної роз’яснювальної роботи щодо основних факторів ризику неінфекційних хвороб (тютюнокуріння, вживання алкоголю, нездорового харчування, недостатньої фізичної активності тощо) та їх наслідків для здоров’я.

Доцент кафедри соціальної медицини, організації та економіки охорони здоров’я з біостатистикою УМСА Інна Бєлікова розкрила основні фактори, що впливають на стан здоров’я населення.

“Також не потрібно забувати й про соціальні детермінанти, на які можна і потрібно впливати, адже без профілактики неможливо ефективно боротися із захворюваннями. Але є фактори, на які громадяни не можуть впливати, принаймні самостійно. Одними з таких є чинники довкілля. Вода, повітря, ґрунт – все це теж впливає на здоров’я”, – зазначила Бєлікова.

Учасники опрацювали основні поняття та принципи громадського здоров’я, 10 основних оперативних функцій громадського здоров’я (запропонованих ВООЗ) та Концепцію розвитку системи громадського здоров’я.

Перейти до вмісту