Ви тут:
Суспільство Цікавинки 

Чим поласувати на вихідних: рецепти смачних осінніх страв

Якими стравами потішити свою сім’ю осінніми вихідними? Підбірка смачненьких рецептів з доступних кожному продуктів.

Запіканка з овочами може бути як доповненням до інших частувань, так і повноцінним обідом або вечерею. Приготувати запіканку можна не лише зі свіжих, але й із заморожених овочів. Для цього їх потрібно попередньо проварити протягом кількох хвилин у воді або на пару чи обсмажити.


Пікантності овочам додасть соус, приготовлений на основі вершків, сметани. Але якщо ви хочете зменшити кількість калорій та приготувати, наприклад, дієтичну запіканку з сиром, то як основа для соусу підійде класичний йогурт. Сир у цьому випадку краще обирати не твердий, а напівтвердий з невеликим вмістом жиру. Випікати близько 20 хвилин.

Щоб частування було ситним, можна додати макарони або приготувати запіканку з куркою та овочами.

Паштет з грибів і квасолі

Інгредієнти: 300 г вареної квасолі і 100 мл “бульйону” від неї, стільки ж грибів (скажімо, печериць), цибулина, зубчик часнику, трохи соєвого соусу і оливкової олії, можна трохи дрібно нарізаних солоних огірочків, зелень, сіль, перець, мускатний горіх мелений.

Приготування. Нарізані грибочки обсмажити, потім до них додати нарізану цибулю і потушкувати на сковорідці ще трохи. Туди ж видавити часник, посолити-приправити. З вареної квасолі зробити пюре блендером, додаючи для м’якості водички від її варіння. Тепер туди ж додати гриби (частину можна відкласти і додати потім шматочки) і за бажанням огірочки – і ще блендити. При необхідності ще трохи приправити. Відмінна “намазки” на грінки, солоне печивко і просто смачний хліб: бутери з ковбасою нервово курять у кутку.

Моркв`яні котлети особливо порадують прихильників здорового харчування і легких, дієтичних страв і моркви! До того ж, морква – цінне джерело каротину і клітковини. Подавайте блюдо зі сметаною, при подачі також комбінуйте з будь-якими овочами та овочевими салатами, які прийдуться вам до смаку.

За бажанням, такі котлетки можна готувати з додаванням яєць, а замість манної крупи можна використовувати борошно – відмінність у тому, що з манкою котлети ніжніші.

Інгредієнти: Морква 500 г, Вода 0,5 склянки, Манна крупа 4 ст.л., Панірувальні сухарі 2 ст.л., Масло рослинне 2 ст.л. + для обсмажування, Сіль і улюблені спеції за смаком.

Приготування. Моркву очищаємо і натираємо на дрібну терку. Або можна подрібнити ]] в блендері в дрібну крихту. Викласти подрібнену моркву на сковороду, додати рослиннe олію і воду. Накрити кришкою і тушкувати до напівготовності. Після чого вимкнути вогонь і додати манку, сіль, спеції і добре перемішати. Остудити масу з моркви і сформувати невеликі котлетки, обваляти в панірувальних сухарях. Розігріти сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і обсмажити котлетки з двох сторін.

Тертий пиріг «Баранець» готується легко і швидко, підійде для дружніх посиденьок з подругами та для великих свят в колі сім’ї.

Інгредієнти. Для тіста: 125 г вершкового масла (кімнатної температури), 3 жовтки, ½ склянки цукру, 1 ч. л. соди, 1-2 ст. л. сметани, 2 склянки борошна. Для крему:3 білки (охолоджені), 1 склянка цукру, 1 лимон.

Як готувати:

  1. Приготуємо звичайне пісочне тісто: у велику миску просіваємо борошно і додаємо м’яке (НЕ розтоплене) вершкове масло і замішуємо крихти. Додаємо соду і перемішуємо. Робимо поглиблення в суміші борошна з маслом і кладемо жовтки, сметану і цукор. Замішуємо спочатку ложкою, потім руками. При необхідності можете додати борошна. Готове тісто не липне до стінок посуду і до рук. Тісто ділимо на дві частини (одна трохи більша за іншу) і обидві кладемо в плівці в морозилку.
  2. Готуємо крем. Знімаємо з лимона цедру за допомогою дрібної терки. Білки з холодильника кладемо в миску і міксером на високій швидкості збиваємо до збільшення об’єму в кілька разів і отримання міцної білої піни. У нас це зайняло 5 хвилин. Після, продовжуючи збивати, додаємо потроху цукор. В кінці додаємо цедру лимона і обережно перемішуємо лопаткою (або ложкою).
  3. Деко 30 * 40см застилаємо пергаментом і починаємо створювати наш шедевр. На великій тертці натираємо рівномірним шаром більший шматок тіста з морозилки. Потім викладаємо білковий крем, розподіляючи його рівномірним шаром по тісту. Далі натираємо менший шматок тіста з морозилки на велику тертку поверх білків.
  4. Ставимо наш пісочний пиріг в попередньо розігріту духовку (близько 210-220 С) і випікаємо до золотистого кольору тіста (близько 30 хвилин). Час випічки регулюєте самостійно – все залежить від духовки і від розмірів пирога.
  5. Готовий тертий пиріг нарізаємо квадратами на невеликі шматочки.

Пісочний пиріг з сиром.

Інгредієнти. Для тіста: 3 склянки борошна, 250 г маргарину або вершкового масла, 1 ч.л. соди 1 (неповна) склянка цукру. Начинка з сиру: 0,5 кг сиру, 3 яйця, 1 (неповна) склянка цукру, 100 г родзинок, 1 ч.л. ванільного сиропу.

Перед приготуванням тіста краще охолодити всі продукти. Висипаємо на велику обробну дошку просіяне борошно.

Додаємо до борошна масло, розрізане на шматочки.

Ріжемо масло ножем разом з борошном. Повинна вийти крихта. Додаємо до неї цукор, соду і ще раз перемішуємо. Я це робила знову ножем. Тісто в холодильник.Тим часом займемося начинкою. Збиваємо сир з яйцями, цукром і ванільним сиропом. Я робила це за допомогою блендера. Додамо родзинки і потім перемішуємо.

Дістаємо крихту з холодильника і велику її частину розсипаємо рівним шаром на деко. Розрівнюємо, роблячи з країв бортики. Викладаємо зверху сирну начинку. І засипаємо крихтою. Ставимо в духовку, розігріту до 180 градусів хвилин на 40-50.

Даємо трохи охолонути і виймаємо наш пиріг з дека (я дістала без проблем). Смачно і з чаєм, і з молоком.