Ви тут:
Культура Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

“Чорний Козак”: у Полтаві відбувся допрем’єрний показ фільму

Сьогодні у кінотеатрах різних міст України розпочинається прем’єра фільму “Чорний козак”. А вчора полтавця пощастило потрапити на допрем’єрний показ фільму у кінотеатрі Wizoria та поспілкуватися з його режисером, істориком, археологом Владиславом Чабанюком і виконавицею головної жіночої ролі Мариною Юрчак.

“Вважаю знаковим, що за день до показу фільму ми саме у вас, у Полтаві. Цей фільм створювався волонтерами, тому ми вирішили, що і його прокат буде теж волонтерський”, – розповів Владислав Чабанюк.

Також знаковим є і те, що саме 25 жовтня 10 років тому були відзняті перші кадри “Чорного козака” і сьогодні, 25 жовтня, відбувається його прем’єра.

“Цей фільм ми знімали просто для себе. Тоді ще фактично не було українського кіно. Ми не розраховували його демонструвати на широку аудиторію, робити прокат. Це було своєрідною авантюрою. Коли починалися зйомки, ми мали лише 10 тис. грн. А монтували його вдома”, – додав режисер.

До зйомок фільму було залучено близько 500 людей. Всі вони – волонтери, аматори. Єдина професійна акторка стрічки – головна героїня Марина Юрчак. Але й вона за свою роботу гонорару не отримувала.

“Тоді я була ще молодою акторкою і не мала досвіду головних ролей. А режисери фільму шукали дівчину, яка б могла відіграти характерну роль, драматичні епізоди. Пропозиція зйомок мене зацікавила. Так ми й почали співпрацювати”, – розповіла Марина Юрчак.

Виробництвом фільму займалася унікальна громадська ініціатива “Толока Легедзине” та народна кіностудія “Мальва”. Серед головних принад картини – містичний сюжет казкаря Сашка Лірника, саундтрек ДахаБраха та Пікардійська Терція. Фільм переносить глядачів до козацької доби та занурює у містичну історію кохання. У картині знайшлося місце героїзму, традиціям та магії. Він оповідає про велич українського духу та нескорений український характер.

До речі, зібрані від прокату кошти підуть на реабілітацію українських воїнів, які отримали поранення під час бойових дій у зоні АТО. Частину кошті також перерахують у Фонд Девіда Лінча на навчання ветеранів АТО трансцендентальній медитації, яка є ефективним методом боротьби з посттравматичним синдромом.

Перейти до вмісту