Ви тут:
PROвсе Суспільство 

7 звичок, які варто випрацювати для власного щастя

Коли ми говоримо про шкідливі чи корисні звички — у чому це вимірюється? Йдеться про фізичне здоров’я, зовнішній вигляд, продуктивність у роботі. А як щодо такого важливого та глобального поняття, як щастя? Задоволення від життя, гарний настрій, душевний спокій — це все не просто уявні показники. Вони цілком реальні і до них прагнути потрібно не менше, ніж до стрункого тіла чи гарного кольору шкіри. І вимірюються вони — зовсім не грошима чи успіхами в роботі. Тож які звички потрібно випрацювати, аби наблизитись до щасливого життя, пише vsviti.com.ua.

1. Вчасно відмовляти і вчасно погоджуватись

Ви можете здивуватись, дізнавшись, як багато людей насправді не вміє цього робити. А можливо і не підозрюєте, що й самі приймаєте хибні рішення.

Потрібно вміти відмовляти, коли вас занадто часто просять про послуги — або мати час вирішувати власні проблеми. Це не означає, що потрібно завжди ставити свої потреби вище за потреби інших, це означає, що потрібно знати міру. І вміти припиняти спілкуватись із людьми, які з’являються у вашому житті лише із проханнями.

Вміти вчасно погоджуватись — не менш корисна звичка. Погоджуватись на нову роботу, погоджуватись вирушити у подорож, йти на уроки танців, вивчати щось нове і ризикувати. Без таких сплесків життя значно похмуріше, тож вони щасливій людині просто необхідні.

2. Дотримуватись правильного ритму життя

Як ми вже писали вище — не для стрункого тіла, кольору шкіри чи ще якихось показників. Хоча і для них також, адже ваш зовнішній вигляд неодмінно впливатиме на самооцінку, настрій, задоволення від життя. Окрім того, зручний ритм життя допомагає встигати робити більше, використовувати свій час на повну і не розкисати, навіть у складні періоди.

3. Знаходити час на перезавантаження

Коли на роботі був напружений тиждень, не вдалось реалізувати задумане, хтось підвів чи розчарував, а натхнення вже давно немає через емоційне вигорання — потрібно відкинути усі справи і дати собі відновити сили. Сходити у кіно чи послухати живу музику, замовити їжу у ресторані чи сходити на сеанс масажу. А може і зовсім нічого не робити — як вам завгодно. Але відновитись потрібно повністю, щоб мати змогу отримувати насолоду від того, як ви живете.

4. Регулярно здійснювати маленькі мрії

Здійснити мрію усього свого життя за день не вдасться. Не вдасться і за місяць, рік, а може і за п’ять. Інколи здається, що вона зовсім недосяжна. Як не опускати руки та не впадати у відчай? На шляху до чогось глобального — не забувати підживлювати себе маленькими досягненнями. Відвідати омріяну країну, побачити океан, стрибнути з парашутом чи пройти по розпеченому вугіллі. У кожного із нас є такі “незначущі” бажання, які насправді потрібно здійснювати, адже саме із цього, у тому числі, складається щасливе життя.

5. Переосмислювати своє сьогодення

“От я у двадцять років був дурний, чому я не закінчив навчання”. “Чому я цілий рік прогулював заняття англійської? Зараз уже міг би нею розмовляти”. Так ми думаємо про свої рішення та вчинки, оглядаючись через рік, два, три. Але що якщо робити це вчасно? Не чекати рік, а думати про те, аби не втратити можливості вже сьогодні?

Звичка жити сьогоднішнім днем може уявлятись людям по-різному. Для когось — це несерйозне ставлення до життя, марнування часу та ігнорування майбутнього. А для когось — це можливість діяти рішуче зараз, аби не шкодувати потім. Міняти роботу, аби вже через рік бути спеціалістом у новій сфері. Вивчати мову, аби скоріше заговорити. Таке ставлення до життя дозволить вам ні про що не шкодувати, оглядаючись у минуле.

6. Адекватно оцінювати свої дії

Ця звичка допоможе вам і у особистому житті, і в роботі, і в правильному самосприйнятті.

Потрібно вміти оцінювати свої професійні якості та об’єми роботи, аби отримувати дійсно достойну оплату праці. Вміти оцінювати свої моральні якості та старання у спілкуванні з людьми, аби будувати здорові відносини. Навчитись визнавати помилки, аби мати змогу їх виправити. Завжди старайтесь дивитись на себе зі сторони та чесно відповідати на питання: “Чи подобається вам така людина?”.

7. Постійно прагнути до гармонії

Одна із найважливіших звичок щасливої людини — не забувати про всі звички описані вище. Регулярно позбавлятись від негативних факторів у своєму житті та додавати щось нове. Бути готовим до змін, коли це необхідно. Прагнути знову налагодити все — після важкого періоду.

Пам’ятайте, що щастя — не лише у здійсненні “тієї самої” мрії усього життя. А й у тому житті, яке ми проживаємо кожного дня. І потрібно вміти отримувати від нього задоволення, працювати над його вдосконаленням і не дозволяти зовнішнім факторам брати верх над станом речей. Адже щастя належить тому, хто не боїться регулярно працювати над тим, аби його досягнути.

Перейти до вмісту