Ви тут:
Суспільство Україна 

Збори архієреїв Вселенського Патріархату розвіяли ілюзії Москви, що Україна є її канонічною територією, – Петро Порошенко

Президент Петро Порошенко під час виступу на 15-й щорічній конференції YES наголосив, що Україна скидає один за одним ланцюги, якими російська імперія приковувала до себе, створюючи з України колонію.

«Що відбувається зараз? Дуже просто — деколонізація. Імперія зацікавлена тримати колонію бідною, нерозвинутою і залежною в економічному, торговельному, гуманітарному і політичному сенсі. До речі, і в духовному також. Молюся і роблю все, на що тільки Господь дав мені сил, аби Православна Церква України, нарешті, здобула Томос про автокефалію», — зауважив він.

Президент нагадав, що на минулій Ялтинській конференції ніхто про таке навіть мріяти не міг і це було би досі неможливим без Божої допомоги й рішучих зусиль всього українського суспільства, повідомляють в офіційному інтернет-представництві Президента України.

«А зараз подивіться на істерію, яку ми бачимо з Москви, при чому скрізь — починаючи від московських каналів і закінчуючи абсолютно нецерковними висловлюваннями їхніх церковних ієрархів», — додав Петро Порошенко.

«Дуже важливо, що ми вже отримали низку дуже позитивних сигналів від Вселенського Патріархату, і вони надихають. Питання Томосу, хочу окремо наголосити, виходить далеко за межі церковного життя. Бо Єдина помісна Церква — це не є загроза конфлікту, як дехто хотів би прагнути цього. Ні, ми цього не допустимо», — зазначив Глава держави.

Президент наголосив: «Єдина помісна православна соборна Церква — запорука суспільної злагоди, єдності нашої держави. Це — гарантія нашої духовної незалежності від Москви, на жаль, яка й досі перебуває в полоні хибного уявлення, що ніби тут, у нас, її канонічна територія. Вересневий Синаксис, збори архієреїв Вселенського Патріархату, начисто розвіяв ці хибні ілюзії Москви».

Петро Порошенко підкреслив, що питання Томосу виходить далеко за межі України.

«Тут ще одна важлива характеристика. Тут розсипається, мов картковий будиночок, концепція третього Риму як найдавнішої заявки Москви на світову гегемонію в сфері релігії. Тут, у нас, вирішується і майбутнє світового православ’я. Його з росіянами ми теж розуміємо по-різному. І це ще одна з причин, чому нам не по дорозі. Нам з росіянами не по дорозі», — наголосив Петро Порошенко.

Президент додав: «У них церква — так звана «скрепа» авторитарного режиму. А ми як найбільша православна країна Європи продемонструємо, як органічно в одному національному організмі уживаються християнство східного обряду і демократія».

Перейти до вмісту