Ви тут:
PROвсе здоров’я Суспільство 

Як виявити інфаркт і що робити при серцевому нападі, – поради експерта

Згідно зі статистикою Всесвітньої організації охорони здоров’я, хвороби серця забирають понад 17 мільйонів життів щороку по всьому світу. Напередодні Світового дня серця спеціаліст експертної групи з кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я України Максим Соколов розповів про основні ознаки інфаркту міокарду та серцевого нападу, при яких треба негайно викликати екстрену допомогу.

Інфаркт міокарда: причини і симптоми

Інфаркт міокарда – це ураження серцевого м’яза, викликане гострим порушенням його кровопостачання. При цьому уражена частина м’яза відмирає, тобто розвивається її некроз. Загибель клітин починається через 20-40 хвилин з моменту припинення кровотоку.

«Найпоширеніша причина інфаркту – це стеноз або звуження судин. Він може утворюватися повільно. Серце адаптується до цього – виростають дрібні судини, відбувається компенсація. Хворий приймає ліки, і йому стає краще. Але настає момент, коли відбувається запалення цього звуження. Це призводить до утворення тромбу, і судина, що два роки звужувалася, за кілька хвилини повністю перекривається тромбом. Кровотік припиняється. Це різке закриття судини призводить до відсутності постачання крові у частині серцевого м”яза. Ці наслідки називаються інфарктом міокарду», – розповідає Максим Соколов, член правління Асоціації інтервенційних кардіологів України, спеціаліст експертної групи з кардіології та кардіохірургії Міністерства охорони здоров’я України.

Майже завжди ознаки інфаркту міокарда:

  1. Інтенсивний постійний біль за грудиною.
  2. Біль не припиняється після прийому нітрогліцерина.
  3. Тривалість болю більше 15 хвилин.

При таких симптомах необхідно негайно телефонувати 103.

«Головне завдання при інфаркті – максимально швидко відкрити заблоковану судину. Якщо це зробити за 2 години, то інфаркт не встигає завдати великої шкоди міокарду (серцевому м’язу). Відповідно до європейських протоколів лікування, стентування (заміна пошкодженої судини) мають проводити у перші 2 години контакту пацієнта з медичним персоналом (максимум 12 годин від початку симптомів). З часом шкода стає все більшою, а якщо взагалі не відкрити судину, то 20% пацієнтів помирають, а половина з тих, хто виживає, залишаються інвалідами», – говорить Максим Соколов.

Як виявити серцевий напад і коли викликати 103

Стенокардія (серцевий напад, як звикли називати цей стан пацієнти) може перерости в інфаркт міокарда. 

Стенокардія напруги – стан, який поступово розвивається через формування атеросклеротичних бляшок в судинах серця.

Серцевий напад (напад стенокардії) виникає під час фізичного навантаження  за рахунок невідповідності між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини (стеноз). Тобто серце не отримує достатньо кисню.

Симптоми серцевого нападу

Ознаки серцевого нападу – біль (відчуття тяжкості, тиску, печіння), який:

  • виникає внаслідок фізичного навантаження, підвищення частоти серцевих скорочень;
  • виникає (локалізується) за грудиною і/або у лівій половині грудної клітки;
  • «віддає» у руку, під лопатку, нижню щелепу або шию зліва (спостерігається не у всіх випадках);
  • зникає через 2-3 хвилини після припинення фізичного навантаження або прийому нітрогліцерину.

Що робити при серцевому нападі:

  1. Припинити фізичне навантаження, заспокоїтися.
  2. Зателефонувати своєму лікарю. Лікар може призначити прийом нітрогліцерину.

Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин – терміново телефонуйте 103. Викликати екстрену допомогу також треба, якщо:

  • біль постійний та стає інтенсивнішим;
  • біль хвилеподібно повторюється у стані спокою;
  • виникає різка слабкість, відчуття страху;
  • частішає пульс;
  • різко коливається артеріальний тиск.

Якщо є хоча б один із цих симптомів – негайно звертайтесь за медичною допомогою. Серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда.

Перейти до вмісту