Ви тут:
PROвсе Освіта Суспільство 

Як допомогти дитині повернутися в навчальний режим після канікул, – поради психолога

Якщо ваш школяр із задоволенням біжить на заняття, з легкістю виконує домашні завдання, а ввечері бадьорий і веселий після футбольної секції на додачу – ви можете спокійно закрити цю статтю. Але якщо ці твердження не про вашу дитину, саме час послухати поради Наталії Простун, дитячого та сімейного психолога, і Ірини Лесняк, сімейного лікаря медсеті “Гармонія здоров’я”. Вони знають, як включити дітей в шкільний режим після тривалої літньої сієсти, повідомляє segodnya.ua.

Налаштовуємо на правильний режим

1. Час відбою зменшуйте на 15 хвилин

Запросто заснути в колишні 22:00 після трьох місяців порушення цього правила буває не так просто. Адже нервова система дитини дуже чутливо реагує на зміну ритмів, а особливо, якщо змінюються вони в хаотичному порядку. Крім того, тепер додалися психоемоційні навантаження від безлічі нової інформації і комунікацій, які теж заважають розслабитися.

Вихід – повертайте час відбою, наближаючи до колишнього по 15 хвилин кожні три дні.

2. Щовечора запитуйте дитину

Емоційне напруження після прожитого дня відбирає сили, через що, прокинувшись завтра, дитина буде розбалансована з самого ранку. Про які тоді бажання успішно вчитися йдеться?

Щовечора запитуйте школяра про те, як пройшов його день – промовляючи пережите, дитина буде позбавлятися від страхів, смутку, розчарування або, навпаки, – наново проживати позитивні емоції, отримані за день, що заспокоїть його. Питання повинні бути обов’язково розгорнуті – це попередить односкладові даремні відповіді “так”, “ні”, “не знаю”, “може бути”.

3. Заспокоюйте у ванній з маслами

Перед сном влаштовуйте дитині релакс-ванни. У теплу воду додайте 300 г морської солі, 20 крапель олії ялівцю і 10 крапель лавандового масла. Така процедура розслабить м’язи, які до кінця дня затиснуті, і нервову систему, яка, як наслідок, напружена.

Коли дитина відправиться в ліжко, запаліть в її кімнаті аромалампу з зазначеними маслами. Це додатково розслабить і заспокоїть нерви, навіє дрімоту.

4. Заохочення з ранку або ввечері

Будь-яка звичка, а щоденне “відкушування” граніту науки – одна з них, формується мінімум за 21 день. Тому запасіться не лише терпінням, але і відповідною кількістю сюрпризів для дитини. Звичка, яка стимулюється заохоченням, закріплюється не тільки швидше, але і міцніше, і взагалі чіткий режим дня, щоденні “тренування розуму” і тренування в гуртках і секціях безболісно переходять в розряд комфортних обов’язків.

Про те, що будуть подарунки і сюрпризи, дитину потрібно попередити. Ви можете видавати їх як увечері, так і з ранку. Вони можуть бути як такі, що можна потримати в руках – солодощі, жуйки, морозиво, нова ручка, оригінальний ластик, так і не матеріальні – стрибки на батуті, похід в кінотеатр.

Щоб не закріпити попутно ще одну звичку “ти мені – я тобі”, повідомляючи, що будуть заохочення, відразу позначте, що період подарунків обмежений в часі – наприклад, “місячник посвяти в школярі”.

5. Підйом рано, “щасливий” сніданок

Тиждень-два піднімайте школяра на 20 хвилин раніше необхідного часу пробудження. Збори в поспіху дуже напружують з наслідками, зазначеними вище. Крім того, у вас буде можливість більше поспілкуватися, що дасть дитині енергію.

Будите не «ну, полеж і через 10 хвилин виповзай”, а відразу ж, під улюблену дитиною ритмічну музику, включивши яскраве світло або розкривши штори. Динамічні звуки швидко розвіють сонливість. Приємна музика простимулює вироблення дофаміну – гормону задоволення, і стрес від необхідності “включатися” зменшиться. А яскраве освітлення включить в роботу мозок.

У сніданок додайте апельсин, банан, пару шматочків шоколаду: в них міститься гормон радості – ендорфін, тому настрій у дитини стане краще. Крім того, ця “радісна” їжа – джерело глюкози, а вона “заводить” головний мозок. Основа сніданку – каша з цільного зерна (гречка, пшоно, овес). Вуглеводи в її складі – “родичі” цукру, а оскільки вуглеводи в такій каші складні, то енергії школяреві вистачить на 3-4 години.

Щоб не відбити охоту до навчання

Тиждень-два стежте за тим, щоб домашні завдання дитина виконував за кілька етапів, роблячи перерву 10-15 хвилин. Це зменшить втому, а як наслідок – відчуття каторги.

Перейти до вмісту