Ви тут:
Суспільство Україна 

Уляна Супрун підтримує законопроект, який прибере цигарки з вітрин магазинів

Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун висловила підтримку законопроекту про заборону видимої реклами цигарок в місцях продажу. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

Підтримую #законопроект4030а, який забороняє видиму рекламу сигарет у місцях продажу. Та заохочую народних депутатів підтримати його також! Куріння — зло у будь-якому вигляді. Найгірше, що у 21 сторіччі, коли маємо стільки прикладів, які доводять шкоду сигарет, навіть молоде покоління продовжує переймати цю смертельну звичку. Великою мірою така поширеність куріння залежить від привабливої реклами сигарет, яку постійно бачать діти”,  – підкреслила Уляна Супрун.

Вона також зауважила, що візуальна доступність сигарет на 64% збільшує ризик того, що діти почнуть курити. І хоча за останні роки в Україні та світі поширеність куріння скорочується (goo.gl/MkZyre), згідно з дослідженням Київської школи економіки, у 70% кіосків неповнолітні намагаються купити сигарети (https://goo.gl/mkDpAG).

Водночас викладка тютюнових продуктів (привабливе оформлення та їх розміщення на вітринах чи стелажах) у точках продажу має сильний вплив на рішення купити сигарети, зокрема серед молоді.

Тобто якщо дитина постійно бачить сигарети у магазині поруч зі звичайними товарами, то в неї збільшується ймовірність почати курити та стати затятим курцем на все життя.

Законопроект 4030а допоможе посилити захист українців від куріння. Яким чином:

🚭 Буде заборонена рекламна викладка тютюнових виробів у вітринах, а отже сигарети зникнуть з поля зору у магазинах.

🚭 Органи місцевого самоврядування матимуть змогу додатково визначати громадські місця вільні від куріння. Наприклад, місцеві парки, пляжі, пішохідні вулиці.

🚭 Куріння буде повністю заборонене в гуртожитках, готелях, на вокзалах та офісах.

🚭 Держпродспоживслужба зможе контролювати виконання антитютюнового законодавства і штрафувати за порушення. Наприклад, штрафувати за куріння кальянів у ресторанах.

Уляна Супрун переконана, що прийняття цих норм допоможе зменшити популярність куріння в Україні, а отже врятувати тисячі життів.

Перейти до вмісту