Ви тут:
PROвсе Суспільство 

“Транспортування пацієнта вперед ногами знижує ризик його травмування”, – Уляна Супрун про забобони

Інколи віра в забобони перемагає здоровий ґлузд. Особливо дивує, коли спостерігаю віру в такі речі, як “погані прикмети” серед медиків – людей, які у прийнятті рішень мають керуватися фактами, доказовою медициною та бути експертами з логічного мислення.

Написала на своїй сторінці у соцмережі в. о. Міністра охорони здоров’я Уляна Супрун щодо розвінчання забобону, що начебто не можна в жодному разі при госпіталізації пацієнта перевозити його на каталці або ношах ногами вперед. Бо так “виносять небіжчика” і це погана прикмета.

“У всіх міжнародних протоколах, де йдеться про госпіталізацію пацієнта на каталці чи ношах, є лише одна рекомендація — транспортувати людину вперед ногами. Ця рекомендація зазначена майже у всіх ґайдлайнах чи базовій літературі і стосується транспортування пацієнтів як і до будівлі лікарні (https://goo.gl/ixYwBm), так і всередині (https://bit.ly/2nvNzi3)”, – пише Супрун.

На це є важливі причини:

– Це знижує ризик травмування людини, адже медики часто рухають каталку дуже швидко та можуть зачіпати нею стіни, меблі чи інші предмети.

– Така позиція допомагає самому пацієнту бачити напрямок, куди його везуть, наприклад, це вказано в ґайді Британської служби охорони здоров’я (https://bit.ly/2nvNzi3).

У всьому світі перевозити пацієнтів ногами вперед — усталена практика.

Перейти до вмісту