Ви тут:
Суспільство Україна 

Сьогодні – cвітовий день надання першої допомоги

Професійно першу допомогу надають медики. Водночас, вміння кожного з нас надати необхідну допомогу до приїзду швидкої може зіграти вирішальну роль у критичній ситуації.

Статистика свідчить, що допомога, надана протягом перших 4 хвилин, збільшує шанси на порятунок на 30%.

  • Основні ж принципи першої допомоги:
  • правильність і доцільність
  • якщо ви не впевнені в своїх діях – краще утриматись. Головна мета першої допомоги – не нашкодити ще більше вже травмованій людині.
  •  швидкість
  •  продуманість, рішучість, спокій

Алгоритм ваших дій має бути таким:

1. Необхідно оглянути місце події та впевнитись у тому, що надання допомоги буде безпечним для вас, для потерпілого та людей навколо.

2. Оцінити стан постраждалого (свідомість, дихання, пульс)

3. За необхідності викликати бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, а також інші екстрені служби (поліцію, аварійно-рятувальну службу, службу газу тощо)

4. Оцінити наявність критичних кровотеч та зупинити їх

5. Забезпечити прохідність дихальних шляхів

6. Якщо у постраждалого відсутні ознаки життя та критичної кровотечі або ви вже її ліквідували – розпочати серцево-легеневу реанімацію

7. Перевести постраждалого у стабільне положення (на боці, обличчям до себе, рука під головою, нога зігнута в коліні), якщо не йдеться про підозру на травми хребта та кісток тазу і серцево-легенева реанімація була вдалою

8. Не залишати постраждалого та контролювати стан його життєвих функцій до прибуття екстрених служб.

МОЗ закликає кожного українця пройти курси з надання першої допомоги і отримати ці практичні навички, щоб врятувати чиєсь життя в критичній ситуації.

Перейти до вмісту