Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

У ТДІзПП у Полтавській області розповіли про застосування відрядної системи оплати праці

При застосуванні на підприємстві відрядної системи оплати праці розмір основної заробітної плати визначається обсягом виконуваної працівником роботи, тобто кількістю одиниць виготовленої ним продукції або обсягом виконаної роботи певної якості з урахуванням кваліфікації та умов праці.

Про це розповів головний держінспектор ТДІзПП у Полтавській області Богдан Козубенко.

За його словами, оплата праці в даному випадку проводиться за відрядними розцінками, які є розміром оплати за виготовлення одиниці продукції (виробу) або виконання певної операції які залежать від рівня виконаних норм виробітку. Норми виробітку мають бути техніко-економічно обґрунтованими, ґрунтуватися на основі правильно організованого нормування і тарифікації праці, обслуговування робочих місць, контролю за виробітком і якістю виконуваних робіт. Якщо на роботу, яка виконується, встановлено норму виробітку, відрядна розцінка визначається діленням відрядної погодинної (денної) тарифної ставки, яка відповідає розряду виконуваної роботи, на годинну, денну) норму виробітку.

Статтею 104 КЗпП України визначено, що праця робітників-відрядників оплачується за розцінками, встановленими для роботи, яка
виконується. У тих галузях народного господарства, де за характером виробництва робітникам-відрядникам доручається виконання робіт, тарифікованих нижче від присвоєних їм розрядів, робітникам, які виконують такі роботи виплачується між розрядна різниця.

Відповідно до ст. 109 КЗпП України, якщо працівник залишає відрядний наряд незакінченим з незалежних від нього причин виконана частина роботи оплачується за оцінкою, визначеною за погодженням сторін відповідно до існуючих норм і розцінок. Відповідно до вимог ст. 111 КЗпП України у разі невиконання норм виробітку не з вини працівника провадиться оплата фактично виконаної роботи. Місячна заробітна плата в цьому разі не може бути нижчою від двох третин тарифної ставки встановленого йому розряду. Невиконання норм виробітку не з вини працівника виникає наприклад якщо роботодавцем не облаштовано належним чином робоче місце, не забезпечено потрібного обсягу належного матеріалу для виконання роботи. У разі невиконання норм виробітку з вини працівника, оплата проводиться відповідно до виконаної роботи.

ТДІзПП у Полтавській області

Перейти до вмісту