Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Презентували екскурсію «Полтава очима Короленка»

Напередодні Дня міста Полтави, працівники Полтавського літературно-меморіального музею В.Г.Короленка презентували екскурсію «Полтава очима Короленка». Учасниками живої екскурсії стали понад 70 полтавських велосипедистів.

Екскурсійний маршрут був прокладений між двома помешканнями Короленка – будинком Петра Старицького (нині будівля СБУ) та будинком на Мало-Садовій, де пройшли останні 18 років життя письменника. На цьому маршруті було створено 7 локацій, де учасники екскурсії могли почути цікаву інформацію про об’єкти, пов’язані з життям та діяльністю Володимира Галактіоновича та познайомитися з відомими особистостями кінця ХІХ та початку ХХ століття. Так перед глядачами з’являлися доньки В.Г.Короленка Софія та Наталка, перший нарком освіти та культури Анатолій Луначарський у супроводі начальника ЧК Іванова. Поблизу колишньої Великої хоральної синагоги йшла мова про єврейські погроми та справу Бейліса (розповідали про це Володимир Галактіонович та Євдокія Семенівна Короленко). Про це повідомили у Полтавській міській раді.

У березовому сквері глядачі зустрілися з Костянтином Ляховичем, Наталкою Ляхович та їхньою донечкою Софійкою. Надзвичайно емоційними були сцени у Петровському парку, де була показана сцена з автобіографічної повісті Івана Буніна «Життя Арсеньєва» та на вул. Шевченка, 13 під час зустрічі з Ольгою Волкенштейн. Закінчилася мандрівка на подвір’ї музею В.Г.Короленка, де під час чаювання учасники ділилися враженнями про побачене та почуте. Емоції вирували.

Загалом втілювало у життя живу екскурсію 15 акторів-аматорів. Тексти для них були написані за щоденниками і листами В.Г.Короленка, спогадами його рідних та друзів. Автор ідеї та сценарію – Людмила Вітенко.

Перейти до вмісту