Ви тут:
Суспільство Україна 

Попри погодні катаклізми, лише 16% українців визнають, що клімат змінюється, – дослідження

Лише 16% громадян України вважають зміну клімату серйозною проблемою. Про це свідчать дані соціологічного дослідження Ресурсно-аналітичного центру “Суспільство і довкілля”, які оприлюднив Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак.

Він зазначив, що попри активність України у міжнародному процесі формування нової кліматичної політики, українці все ще не поспішають визнавати наявність проблем, викликаних змінами клімату.

«Лише 16% українців вважають серйозною проблему зі зміною клімату. Це вкрай мало, зважаючи на нинішнє літо і природні катаклізми, очевидцями яких ми є. Наприклад, у Данії ця цифра становить 70%», – сказав Остап Семерак.

Міністр екології та природних ресурсів висловив сподівання, що Україна надалі буде активним учасником нової міжнародної кліматичної політики та продовжить свій курс на запровадження моделі сталого розвитку, орієнтованого не лише на зростання економічних показників країни, її регіонів, міст, сіл та окремих галузей економіки, а в першу чергу на безпечне і здорове довкілля.

«Насправді питання адаптації до зміни клімату, підготовки до таких змін в Україні потребують ще дуже багато зусиль і кроків як на рівні законодавства, так і реалізації на місцях», – резюмував Остап Семерак.

Нагадаємо, Україна ратифікувала Паризьку кліматичну угоду, а також стала 9-ю країною світу, яка подала до Секретаріату Рамкової конвенції ООН про зміну клімату Стратегію низьковуглецевого розвитку України до 2050 року, розроблену на виконання Паризької угоди.

Стратегія визначає можливу траєкторію економічного зростання з урахуванням цілей державної політики зі скорочення викидів і збільшення поглинання парникових газів. Зокрема, мова йде про мету утримання приросту глобальної середньої температури в межах менше 2°С, а ще краще 1,5°С, від доіндустріального рівня. Наразі, коли всі країни розроблять аналогічні документи, можна буде оцінити їх вплив на зменшення парникових викидів у світі та декарбонізацію світової економіки.

Перейти до вмісту