Ви тут:
Полтавщина Прес-релізи Суспільство 

«Полтаватеплоенерго» на 95% готове до опалювального сезону, – головний інженер підприємства

Головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко розповів про готовність житлового та соціального фонду до зими. Нині готові майже всі загальноосвітні навчальні та виховні заклади і лікувально-профілактичні установи.

Графік підготовки об’єктів теплопостачання до роботи в зимовий період виконаний на понад 95%. На початок вересня відремонтовані 79 котелень та 28 центрально-теплових пунктів. Відновлено майже 1 км тепломереж і замінено 1,5 кілометра аварійних мереж тепло- і водопостачання. Завершено монтаж і прийняття на комерційний облік 102 будинкових вузлів обліку теплової енергії.

Усі об’єкти підприємства перевірила комісія «Полтаватеплоенерго». Вона підтвердила готовність теплового господарства міста і чотирьох райцентрів області до нового опалювального сезону.

– На поточні та капітальні ремонти з початку року ми запланували витратити 12 мільйонів гривень. Вартість уже виконаних робіт – понад 8 мільйонів. До кінця року плануємо освоїти решту, – розповів Володимир Пасічко.

Раніше більшість інвестиційних коштів полтавські теплоенергетики на вимогу НКРЕКП спрямовували на обладнання житлового фонду будинковими лічильниками тепла. Цього міжопалювального сезону акценти змістилися у бік реконструкції і ремонту тепломереж. Фахівці підприємства ставили за мету зменшити втрати теплової енергії при транспортуванні, підвищити надійність і якість послуг із централізованого опалення та постачання гарячої води. Для цього придбали спеціальні сталеві й полімерні труби для проведення ремонтних робіт.

Уже не вперше «Полтаватеплоенерго» готується до зими в умовах гострої нестачі обігових коштів. Одна з причин – недофінансування державою наданих населенню пільг та субсидій на послуги підприємства. По-друге, чинний для «Полтаватеплоенерго» тариф на теплову енергію — сезонний. Тобто споживачі сплачують за послугу теплопостачання лише в опалювальний сезон. Тому влітку підготовча кампанія здійснюється переважно за рахунок залучених коштів, у першу чергу, кредитних.

 

– Ситуацію могло б виправити встановлення двоставкового тарифу, – говорить Володимир Пасічко. – Перша його частина – умовно змінна і відображає здебільшого кількість спожитих енергоносіїв. Її населення сплачує, коли ці енергоносії споживаються, – в опалювальний сезон. Друга – умовно постійна. Сюди входять витрати на сплату податків та бюджетних зборів, проведення ремонтних робіт, заробітна плата. Її передбачається сплачувати рівномірно впродовж усього року. За рахунок таких надходжень «Полтаватеплоенерго» зможе продуктивніше підготуватися до зими в міжопалювальний період.

Майже 80% мереж «Полтаватеплоенерго» — під землею. Рівень зношеності трубопроводів перевищує 70%. Для їхнього ремонту нерідко доводиться порушувати благоустрій. Однак підприємство завжди дотримується Правил виконання земляних робіт: заздалегідь отримує дозвіл на роботи, звітує про їх закінчення й стан відновлення елементів благоустрою.

– Тільки цього року власними силами ми відновили асфальт на 42 ділянках площею понад 1000 кв. м. Для цього використали майже 140 тонн асфальтобетону, – сказав Володимир Пасічко.

Більше половини лікувально-профілактичних закладів та майже всі дитсадки, підключені до котелень «Полтаватеплоенерго», готові до опалювального сезону. Однак про готовність усіх внутрішньобудинкових систем житлового фонду теплоенергетикам важко судити. Адже вони лише беруть участь у комісії, що перевіряє ці системи, а готувати їх мають балансоутримувачі (ЖЕО, ЖБК чи ОСББ).

На сьогодні 84% багатоповерхівок, що у зоні відповідальності ЖЕО №2, перевірені на готовність до нового опалювального сезону. Однак з-поміж ОСББ та житлово-будівельних кооперативів про таку готовність прозвітували одиниці.

– Ми розробили план заходів з підготовки до опалювального сезону. Зараз він майже виконаний. Відремонтували понад 40 котлів і 22 насоси різних марок та потужностей, – розповів головний інженер «Полтаватеплоенерго».

«Полтаватеплоенерго» готове до наступного опалювального періоду. Наприкінці вересня воно проведе пробні пуски котелень. Їх графік опублікують на сайті підприємства (http://te.pl.ua/) та сторінці в Facebook (https://www.facebook.com/Press.PoltavaTE/).

Перейти до вмісту