Ви тут:
Екологія Суспільство Україна 

Парламент скасував мораторій на експорт лісу-кругляка

Верховна Рада підтримала законопроект №5495 “Про збереження українських лісів і запобігання неналежному переміщенню необроблених лісоматеріалів” з поправками президента України, повідомляє Економічна правда.

Президент Петро Порошенко у липні наклав вето на цей законопроект, а потім подав свої пропозиції, з якими документ і підтримали 246 народних депутатів.

Закон встановлює жорстку криміналізацію контрабанди лісу-кругляка і обмежує внутрішнє споживання необробленого лісоматеріалу 25 млн куб. м в рік. Документ також містить пункт про заборону експорту паливної деревини.

У той же час, на думку голови профільного комітету Ради Віктора Галасюка, парламент повинен повернутися до цього питання і знайти можливості збереження заборони експорту дров, під виглядом яких з України вивозиться ліс-кругляк.

Заборона на експорт лісу не узгоджується із зобов’язаннями України за Угодою про асоціацію з Європейським Союзом.

Згідно зі статтею 35 цієї угоди жодна сторона не повинна запроваджувати або зберігати в силі будь-які заборони чи обмеження або заходи еквівалентної дії щодо імпорту будь-якого товару іншої сторони або експорту чи продажу для експорту будь-якого товару, призначеного для території іншої сторони, за винятком випадків, передбачених в цій угоді

Перейти до вмісту