Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

На Полтавщині збиткові залізничні станції погрожують закрити

Збитки, які має ПАТ “Укрзалізниця” у Полтавській області за компенсацію перевезення пільговиків на вересень склали 9 млн 93 тис. грн. Загальна прогнозована сума заборгованості на кінець року становитиме 13 млн 326 тис. грн. За таких умов, керівництво ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень” погрожує закрити збиткові станції та стягувати борги з користувачів послуг через суд.

Про вирішення питання компенсації збитків, які отримала Полтавська дирекція залізничних перевезень філії “Південної залізниці” ПАТ “Укрзалізниця” щодо пільгового перевезення населення говорили сьогодні у Полтавській облдержадміністрації на оперативній нараді з керівниками районів та об’єднаних територіальних громад Полтавщини.

“Приміське залізничне сполучення є невід’ємною складовою існування та розвитку громади. При цьому 9 місяців керівники районів та ОТГ не можуть порахувати і надати свої пропозиції щодо вирішення питання розрахунку за проїзд своїх пільговиків. Тому виникає питання: чому громада, користуючись даними послугами, не сплачує жодної копійки?”, – сказав т. в. о. начальника управління інфраструктури Полтавської ОДА Сергій Марчишинець.

Він закликав керівників районів та ОТГ активно вести діалог з представниками залізниці та вносити свої пропозиції щодо розрахунків пасажиропотоку і монетизації пільг. Сергій Марчишинець зауважив, що за умов великої заборгованості, ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень” може вирішити закрити збиткові станції. А інколи це єдине сполученням з населеним пунктом.

За інформацією ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень”, жодної копійки на компенсацію пільгового перевезення свого населення не перерахували Гребінівський, Новосанжарський, Оржицький, Хорольський райони та міста Миргород і Полтава. Тож, саме у цих населених пунктах залізничні станції під загрозою закриття.

У свою чергу, перший заступник начальника ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень” Андрій Жовковський повідомив, що станом на 20 вересня за пільгове перевезення компенсовано лише 2 млн 138 тис. грн.

“Полтавська дирекція залізничних перевезень однозначно ставить завдання мінімізувати борги. Ми будемо змушені застосовувати непопулярні заходи. А це відміна зупинок потягів, на деяких маршрутах відміна повністю приміського сполучення, навіть можливе звернення до суду, щоб стягнути ці компенсації”, – сказав Андрій Жовковський.

Він також зауважив, що відразу на стовідсоткову компенсацію за перевезення пільгових категорій населення підприємство і не розраховує.

“Але необхідно розмір погашення боргів довести, принаймні, до показників попереднього року”, – наголосив перший заступник начальника ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень”.

Начальник пасажирського сектору ВП “Полтавська дирекція залізничних перевезень” Руслан Запорожець додав, що неодноразово з цим питанням звертався до голів об’єднаних територіальних громад та райдержадміністрацій Полтавщини.

“Часто голови РДА відхрещуються від жителів свого району, посилаючи до керівників новостворених ОТГ. Але є позитивні приклади, коли райони та об’єднані громади співпрацюють разом і співфінансують витрати за проїзд пільговиків. Необхідно обов’язково враховувати можливості ОТГ та залізниці. Якщо ситуація з заборгованістю не зміниться, ми будемо змушені закривати окремі станції. А це, крім обмеження транспортного сполучення, призведе і до скорочення робочих місць”, – скав Руслан Запорожець та закликав очільників громад йти один одному назустріч, щоб не допустити соціального напруження.

Перейти до вмісту