Ви тут:
Суспільство Україна 

Ми найбільша православна країна Європи і церква у нас має бути одна – українська, – Петро Порошенко на зустрічі з українською громадою США

Президент Петро Порошенко на зустрічі з представниками української громади в США наголосив на важливості отримання Українською Православною Церквою Томосу про автокефалію, на який Україна чекала декілька століть.

«Якби рік тому хтось сказав, що ми так наблизимося до Томосу про створення Української Помісної Православної Церкви, всі б сказали те, що я почув від більшості ієрархів: пане Президенте, Ви наївна людина… це не можливо. Моя відповідь була: друзі, без Божої допомоги нічого не буде. Але я вірю, що Україна виборола цю допомогу», – зауважив Глава держави.

«Мені закидають те, що у справжній державі церква має бути відділена. Церква (відділена – ред.) від держави. Я повністю із цим згоден. Особливо, коли ця держава іноземна», – наголосив Президент і присутні підтримали оплесками його позицію.

«Це наше завдання – захистити Україну від тої іноземної церкви. Бо ми найбільша православна країна Європи», – зазначив він і додав: «Церква має бути одна – українська»

Петро Порошенко зауважив, що українці не питатимуть дозволу у Путіна щодо вступу в Європейський Союз і НАТО, а також до якої церкви їм ходити.

«І мені надзвичайно приємно, що серед добрих вісників Вселенського Патріарха, екзархів, які були призначені Його Всесвятістю, був і Архієпископ Памфільський і Західної Єпархії УПЦ в США Даниїл», – сказав Петро Порошенко.

Президент висловив тверде переконання, що Україна вийшла на фінішну пряму у питанні отримання Томосу, на який ми чекали «не чотири, і не сто, а триста років».

«Це висока Божа нагорода за багатостраждальні часи, які пройшли українці», – зазначив він.

Перейти до вмісту