Ви тут:
Освіта Суспільство Україна 

МОН внесе зміни в процедуру експертизи підручників

Міністерство освіти готує суттєві зміни в процедуру експертизи підручників для шкіл. Про це повідомила міністр освіти Лілія Гриневич, пише Освіта.ua

За її словами, однією з головних змін стане обов’язкове подання видавництвами на конкурс оригінал-макету всього підручника, від першої до останньої сторінки, разом з проектом обкладинки.

«Так експерти зможуть одразу знаходити в підручниках порушення, зокрема, плагіат, невідповідність зображень тощо. Бо цього року через те, що на експертизу можна було подавати лише частину оригінал-макету, а іншу – в рукописі, подібні проблеми були виявлені в підручниках уже після отримання ними грифу. Це призвело до того, що підручники не були допущені до друку, видавці подали до суду й заблокували нам друк всієї лінійки підручників. І тепер школи не можуть їх вчасно отримати», – пояснила Лілія Гриневич.

Вона зазначила, що після внесення змін до відповідних нормативних актів, будуть оголошені конкурси шкільних підручників.

Відбір підручників для 2-х та 6-х класів триватиме до 11 грудня, а для 11 класу – до 18 грудня.

Планується, що для 2-го класу друкуватиметься 27 назв підручників, а для 11 – одразу 71 назва.

Для 6 класу наразі планується друк 9 назв – з всесвітньої історії, інформатики та української мови для шкіл національних меншин. Інші підручники для 6-го класу друкуватимуться за наявності відповідного державного фінансування.

Перейти до вмісту