Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

Кобеляччина стала черговим центром правопросвітництва

Сьогодні, 18 вересня 2018 року, у місті Кобеляки сільських, селищних голів, депутатів місцевих рад, посадових осіб органів місцевого самоврядування, держслужбовців Кобеляцького, Козельщинського та Новосанжарського районів навчали як реагувати на правові потреби територіальних громад.

Під час семінару представники територіальних громад дізнавалися як реагувати на правові потреби громадян, які є актуальні питання розвитку місцевого самоврядування, як готувати проекти для участі у програмі «Бюджет участі», так як вони сприяють реалізувати масштабні проекти, спрямовані на розвиток територіальних громад в області.

Важливим аспектом у роботі представників органів місцевого самоврядування є їх правова обізнаність, знання куди слід звертатися за вирішенням правових питань. Про те, які гарантії мають громадяни щодо захисту своїх прав громадян завдяки системі безоплатної правової допомоги, як допомогу громадяни можуть отримати у Кобеляцькому, Новосанжарському, Козельщинському районах та яка діяльність проводиться фахівцями бюро правової допомоги щодо інформування мешканців районів про їх права, захист та реалізацію учасники семінару дізналися з виступу директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Олександра Черчатого.

«Система безоплатної правової допомоги є ефективним правовим інструментом для вирішення правових потреб територіальних громад, яка дозволяє отримати не лише фахові юридичні консультації, захист у суді, але й дізнатися як про свої права, так і як захистити їх у повсякденному житті у правовий спосіб», – повідомив керівник Регіонального центру.

Окрім того представники територіальних громадян Кобеляцького, Козельщинського та Новосанжарського районів дізналися про мету загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!”, заходи, які проводяться задля його реалізації.

Неабияку зацікавленість у присутніх викликала доповідь очільника Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області, Вадима Чувпила щодо напрямів та форм протидії рейдерству в аграрній сфері. Він ознайомив представників територіальних громад з діяльністю оперативного штабу щодо захисту прав аграріїв, найбільш типовими питаннями, з якими звертаються представники аграрного бізнесу та як вони вирішуються у правовому полі.

Враховуючи важливість питання охорони здоров’я у сучасному суспільстві представників територіальних громад ознайомили з питаннями реформування медичної галузі в Україні, в чому полягають ці реформи, яка їх користь для пересічних громадян та особливості їх проведення саме на Полтавщині.

Учасників заходу також поінформували про правові засади соціального захисту громадян, які є новації законодавства, особливості його реалізації, ознайомили з особливостями пенсійної реформи, її суттю та механізмами реалізації.

Кущовий семінар на тему: «Актуальні питання розвитку правової спроможності територіальних громад на Полтавщині» зібрав представників системи безоплатної правової допомоги області, Полтавської обласної ради, Полтавської обласної асоціації органів місцевого самоврядування, Головного територіального управління юстиції у Полтавській області, Головного управління Пенсійного фонду України у Полтавській області, Департаменту охорони здоров’я Полтавської обласної державної адміністрації, Головного управління Держгеокадастру у Полтавській області.

Заходи подібного формату стали на Полтавщині вже доброю традицією та реалізуються у рамках Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки та ініціюються Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області за підтримки Полтавської обласної ради та Полтавської обласної державної адміністрації.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Новосанжарське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Нові Санжари, пл. Перемоги, 11, тел. (05344) 3-28-60.

Козельщинське бюро правової допомоги розміщене за адресою: с-ще Козельщина, вул. Остроградського, 75/15, тел. (05342) 3-14-40.

Кобеляцьке бюро правової допомоги розміщене за адресою: с-ще Кобеляки, вул. Батиря, 6, тел. (05342) 3-14-40.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Перейти до вмісту