Ви тут:
Освіта Суспільство 

До медичних вишів цього року вступило менше абітурієнтів

Кількість першокурсників у медичних закладах вищої освіти цього року скоротилася в середньому на 28%.

Про це повідомляє Освіта.ua з посиланням на Громадського радіо.

За її словами, причиною цього стало встановлення бар’єр у 150 балів, які відтепер мають набрати абітурієнти на ЗНО для вступу до медичних вишів.

«Ми побачили ефект по кількості набору. Більшою мірою це за рахунок контрактників, тому що переважна кількість бюджетників все-таки долає поріг у 150 балів. Натомість скорочення по контрактникам були суттєвішими. Раніше, на жаль, на контракт можна було вступити з дуже низькими балами. Це не є провиною університетів, це системна проблема», — зазначила віце-президент Київської школи економіки і радниця міністра охорони здоров’я Інна Совсун.

Як відомо, у 2018 році вступникам необхідно було мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів (біології та хімії або математики), щоб взяти участь у відборі на спеціальності «Стоматологія», «Медицина» або «Педіатрія».

У 2019 році Міністерство освіти планує розширити практику встановлення мінімальної кількості балів для вступу на спеціальності з особливо високим рівнем суспільної відповідальності. Відповідне положення міститься у проекті Умов прийому до закладів вищої освіти на 2019 рік.

Зокрема, проект Умов прийому до вишів у 2019 році передбачає наявність у вступника 150 мінімальних балів зовнішнього оцінювання з першого та другого конкурсних предметів на спеціальності галузей знань «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини», а також з другого та третього конкурсних предметів – на спеціальність «Фармація, промислова фармація».

Перейти до вмісту