Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

До Дня народження Миколи Гоголя у Гоголевому планують відкрити відреконструйований культурний центр

У Гоголевому відбулась нарада на території місцевого будинку культури. Зараз тут проходить реконструкція, а згодом функціонуватиме Центр дозвілля.  

Реконструкція будинку культури у Гоголевому — масштабний проект. Роботи вже майже на завершальній стадії. Для того, щоб перевірити їх хід тут постійно проводять робочі наради. У Департаменті будівництва, містобудування і архітектури та ЖКГ Полтавської ОДА залучають до них і представників місцевого самоврядування.

Під час останньої наради оглянули місця, які підлягають оновленню. Зокрема, паркову зону навколо могил батьків Миколи Гоголя. У парку зроблять бруковані доріжки та освітлення. Також увагу приділили укріпленню берегів ставка. Тут  повирубують дерева та чагарники, розчистять берег та облаштують причал для човнів. У парку за музеєм-садибою теж освітлять та приведуть до ладу доріжки та стежки.

Головний об’єкт проекту – будинок культури. Будівля, оснащена сонячними батареями, стане культурним центром музею-заповідника. Сюди перенесуть бібліотеку. Буде працювати актова зала для масштабних заходів на 275 чоловік (зокрема 8 колясочників), конференц-зала для наукових і літературних семінарів, кімнати відпочинку для гостей батьківщини Гоголя.

Директор Департаменту будівництва Тимофій Голбан розповів про хід робіт у майбутньому культурному центрі:

На даний час проведені вже внутрішні роботи по реконструкції будинка культури, ведуться зовнішні роботи та благоустрій території. По берегоукріпленню проведуть закупівля робіт, визначиться підрядника, що виконає роботи.

Фасад будівлі вже отримує вигляд, передбачений проектом. На барельєфах зобразили відомих на Полтавщині особистостей. Серед них і Миколу Гоголя. Над портретами працював спеціаліст, який постійно виконує подібні роботи.

Ремонт будинку культури виконує БК «Центр-Буд». Директор компанії — підрядника Сергій Штрікуль запевнив, що роботи йдуть у повній відповідності з затвердженим проектом:

Розроблений графік робіт, якого ми дотримуємось. Постійно проходять наради, вносяться за потреби корективи. Йде робочий процес. Ми тісно співпрацюємо з музеєм та замовником. Намагаємось задовольняти усі їх побажання.

Гоголівський культурний центр планують відкрити до 1 квітня 2019 року – 210-ої річниці народження Гоголя. Очікують на великий наплив гостей, тому основним мотивом наради була оперативність, співпраця та злагоджена координація дій. На цьому наголошували всі присутні.

На важливості успішної реалізації проекту наголосив голова Полтавської ОДА Валерій Головко:

Національний музей-заповідник Гоголя – одна з туристичних так культурних візитівок Полтавщини. Маємо зберегти його для нащадків. Створення культурного центру Гоголя на батьківщині нашого славетного земляка — це проект не лише для мешканців нашої області, а й для туристів. Полтавщина завжди відкрита для гостей з інших регіонів та країн.

Перейти до вмісту