Ви тут:
Полтавщина Суспільство ТОП-новина 

Депутати Полтавської облради пояснили чому не дають дозволів ДК “Укргазвидобування”

Робоча група  депутатів Полтавської обласної ради відвідала с. Базилівщина Машівського району. Депутати оглянули територію поблизу Управління з переробки газу та газового конденсату НАК “Нафтогаз України” ДК “Укргазвидобування” та поспілкувалися з громадою селища.

Зокрема, члени робочої групи побачили поблизу підприємства у полі, яке використовується як сільськогосподарська земля, робочі наглядові свердловини з конденсатом.

 

“Ми зараз бачимо надзвичайно негативне явище, пряма відповідальність за яке лежить на цьому підприємстві. На сьогодні незрозуміло куди йде конденсат з цих “копанок” та з якою метою їх зробили. Переконаний, що ДК “Укргазвидобування”  має організувати їхню якісну ліквідацію. Керівництву цього підприємства необхідно взяти відповідальність, запросити спеціалістів та організувати відповідні роботи”, – сказав депутат Полтавської обласної ради, голова комісії з питань екології та раціонального природокористування Ігор Горжій.

Він зауважив, що ще на початку 2000-х років  на підприємстві виявили великі втрати газового конденсату через старіння ємкісного парку.  Утворення таких наглядових свердловинн – спосіб зібрали конденсат, який перейшов з території заводу на ділянку сусіднього поля.

“Ми вже були на цьому місці, зараз  бачимо, що ситуація не змінилася. Лунки й на сьогодні діють. У бочках є конденсат, який регулярно кудись відвозять. Виникає питання: куди дивиться екологічна інспекція? Це потрібно припинити!”, – наголосив Ігор Горжій.

Він також нагадав, що подібна проблема була і на Кременчуцькому нафтопереробному заводі. Але керівництво підприємства успішно вирішило її.  І навіть зробили свердловини, з яких систематично беруть аналізи. ДК “Укргазвидобування” ж, за словами депутата, займатися цим питанням взагалі не хоче.

У свою чергу депутат Полтавської обласної ради Володимир Бобиль, зауважив:

“Відповідальність за те, що ми бачимо, лежить на цьому підприємстві. Його керівництво має  дуже якісно організувати ліквідацію цієї біди. Потрібно нарешті розібратися в ситуації і поставити крапку!”.

Найбільшою проблемою, через яку Полтавська обласна рада не дає погоджень на розробку ДК “Укргазвидобування”, депутат Іван Сидоренко назвав ставлення представників підприємства до громади.

“Особливого зиску від діяльності цього газовидобувнового підприємства місцеві мешканці не отримують. Крім  рентної плати, мають бути підписані соціальні угоди на розвиток громад. Позиція Полтавської обласної ради та місцевих депутатів тут однозначна”, – заявив він під час зборів громади с. Базилівщина.

Зокрема, депутат додав, що  ДК “Укргазвидобування” не підписує соціальні угоди, прикриваючись необхідністю збільшення видобутку газу.

“Але від того, що збільшать видобуток газу, для місцевого населення він не подешевшає. При цьому у громади є проблеми з водою, з екологією. А статистика захворюваності на онко та серцево-судинні хвороби в нашому регіоні постійно зростає.  Має бути нормальна співпраця між підприємствами та населенням незалежно від форми власності: державна чи приватна це структура”, – переконаний Іван Сидоренко.  

Присутній на зборах громади голова Полтавської обласної ради Олександр Біленький наголосив, що депутатський корпус завжди був на боці людей і всі разом вони готові відстоювати свої права.

“Ця екологічна проблема тягнеться вже давно. На жаль, ДК “Укргазвидобування” спекулює сплаченням рентної плати, забуваючи, що підприємство своєю діяльністю наносить значну  інфраструктурну та екологічну шкоду. Тієї ренти, яка сплачується, зовсім не вистачає. При цьому керівництво компанії не йде на діалог. Домівки людей розташовані на газоконденсатних плавунах, які утворились шляхом протікання рідини з ємкостей в землю! Городи людей навскрізь «пропитані» конденсатом, він – повсюди! І нікому з керівництва підприємства це не цікаво! А цікаво фінансувати «політичний дах»! Тому ми вимушені таким чином відстоювати право кожного пити чисту воду та дихати чистим повітрям”, – сказав Олександр Біленький.

В своїй позиції депутати були одностайні: дане питання планують винести на порядок денний наступного засідання профільної депутатської комісії. На неї запросять і представників підприємств газвидобування та екологічної інспекції.

Перейти до вмісту