Ви тут:
PROвсе Суспільство 

День програміста: подарунки, історія та традиції свята

Цьогоріч День програміста відзначають 13 вересня (у високосний рік – 12 вересня). Дата святкування Дня програміста України вибрана не просто так. Якщо 13 вересня нікому ні про що не говорить, то 256 день року – це більш зрозуміло. 256 – це кількість чисел, які можна виразити за одного байта.

Традиції свята

Це свято неофіційне, тому різних урочистих заходів, зазвичай не влаштовують. День програміста найчастіше відзначається у вузьких колах колег, родини і близьких людей.

Традиційно, в цей день на роботах можуть видавати премії, і нагороджувати найкращих програмістів в році.

Адже програмісти та інші айтішники користуються великим попитом. Українські айтішники звикли будувати кар’єру не тільки в своїй країні – з ростом професіоналізму, вони починають працювати з міжнародними компаніями.

Подарунки

Для тих, хто давно занурився у світ IT, космічні мрії та всесвіти від Marvel або DC, підійдуть: футболка з офісним Дартом Вейдером або краватка-метелик Бетмена для корпоративних вечірок.
Дівчатам-айтішницям також підійдуть стильні маски для сну з космосом, єдинорогами або дизайнерські скриньки із солодощами. Головне у подарунках для завзятих програмістів – проявити цікавість до їхніх смаків, не сплутати героїв Marvel і DC, а також абревіатури SEO та CEO.
Product-менеджерам, бізнес-аналітикам вже не до сміху. Їхня пристрасть — це організація, планування та наполегливе бажання розкласти все по поличках. Їм знадобляться стильні органайзери для улюблених гаджетів або шкіряні чохли для ноутбуків.
Молоді фахівці дуже вразливі. Дрібні невдачі можуть збентежити їх не на жарт. Щоб підбадьорити початківців з гумором, та разом з тим і зі смаком і емоціями, можна обрати дизайнерську чашку з милим котиком-айтішником.

Історія свята

Звичайно, можна здогадатися, що таке свято як День програміста досить молоде. Перший раз пропозиція заснувати його сталося ще в 1996 році, але мало хто звернув на нього увагу. А вже через шість років після цього в Росії почали збирати підписи для держави, щоб заснувати день програміста.

Незважаючи на те, що це свято вже досить давно відзначається в деяких країнах, в Україні держава ніяк не відреагувала на День програміста, тому його відзначають досить тихо і спокійно.

Свято неофіційно відзначається в Україні та ряді інших країн, включаючи Аргентину, Ізраїль, Бангладеш, Чилі, Бразилію, Мексику, Австрію, Німеччину, Канаду, Китай, Хорватію, Чехію, Францію, Індію, Бельгію, Австралію, Польщу, Румунію, Ірландію, Італію, Сербію, Словенію, Велику Британію та США.

Джерело: Вікіпедія, Znaj.ua, Ukr.media24 канал.

Перейти до вмісту