Ви тут:
PROвсе Суспільство 

Як підготувати дитину до дитячого садка: поради психолога

Ранкові істерики, хапання за руки й ріки сліз здатні краяти серце найчерствішої людини – усе це типові симптоми труднощів адаптації малюка до дитячого садка.

Як їх подолати й чи можна взагалі уникнути 24 каналу розповіла Катерина Гольцберг, практикуючий психолог Медичної мережі “Добробут”.

Коли йти в дитсадок?

Оптимальний вік – близько 3 років. У цей період слабшає прив’язаність до мами, й цим слід скористатися. До того ж, у трирічок формується установка “я сам”, яка спонукає їх проявляти самостійність.

Ближче до 4 років зв’язок із мамою знову міцнішає, тому розрив може завдати дитині більше страждань. А от у малят, котрі не досягли трирічного віку, виникають проблеми, пов’язані з невмінням самостійно їсти, користуватися горщиком. Крім того, маленькі діти спілкуються одне з одним не прямо, а тільки за допомогою дорослого, що може провокувати труднощі комунікації.

Формування звички

Наука довела, що за 21 день закріплюється будь-яка звичка. У випадку з психологічною адаптацією до садка цей період збільшується до 60 днів. Цікаво, що на звикання до нових умов навколишнього середовища організму потрібно лише 2 тижні. Але психіка – річ тонка. Для успішної адаптації бажано, щоб малюк не пропускав жодного дня. Однак, на практиці це найчастіше буває малореальним.

Потрібно спокійно допомогти дитині пережити перший у її житті етап дорослішання. Адже не за горами нові рівні відокремлення від батьків: 1-й клас, підлітковий вік.

Труднощі

Якщо дитина й через два місяці завзято опирається садку – відмовляється їсти в групі, зазнає труднощів із туалетом (особливо в плані дефекації), не хоче спати вдень, контактує тільки з персоналом, – значить, звикання не відбулося.

Причини можуть бути різні: несприйняття їжі, постільної білизни, шуму, надто емоційних вихователів, а також стресова ситуація в родині (наприклад, розлучення батьків, народження молодших братів або сестер), що збіглася в часі з першими місяцями в дитячому садку.

7 правил, які допоможуть дитині адаптуватися до садка

Правило № 1: довго прощатися – слізьми обливатися

Ранкові прощання не повинні бути тривалими. Прийшли, переодягли, передали вихователеві, пішли. До речі, адекватний вихователь не телефонуватиме батькам, якщо дитина плаче після того, як вони пішли. Дзвінок доречний лише тоді, коли, наприклад, у малюка підвищилася температура.

Правило № 2: не обманювати!

Кажіть дитині правду: “Ми йдемо до дитячого садка”. Не обманюйте її, вигадуючи історії про песиків або кицьок за рогом. Заводьте до групи та прощайтеся. Можна організувати якийсь ритуал: поцілувати та прошепотіти на вушко: “Гарного дня!” або “Розважся сьогодні!”.

Перейти до вмісту