Ви тут:
Споживач Суспільство Україна 

Вареники з м’ясом за останній рік подорожчали на 18%

За останній рік вареники з м’ясом стали менш доступними для більшості українців. Їх вартість зросла на 18%, а інфляція з серпня 2017 року по липень 2018 становила 8,6%. Річне ж зростання курсу долара становило 10%. Про це у своєму Facebook написав генеральний директор в Української асоціація постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.

“Ми беремо традиційний рецепт вареників із м’ясом. Тісто: 800 гр пшеничного борошна вищого ґатунку, води 200-250 мл, 1 чайна ложка солі. Начинка до вареників: 300 гр свинини, 300 гр яловичини, 50 гр вершкового масла, 1 чайна ложка солі, 2 щіпочки чорного молотого перцю. Піджарка: по 150 гр цибулі та українського сала. У готові вареники додаємо 250 гр сметани й піджаку. За останніми даними статистики 800 гр борошна коштувало 8 грн, 300 гр свинини – 34,3 грн, 300 гр яловичини – 37,4 грн, 50 гр вершкового масла – 9,1 грн, 150 гр цибулі й сала відповідно 1,1 грн та 10,2 грн, 250 гр сметани – 13 грн.
За тою ж офіційною статистикою рік тому: 800 гр борошна коштувало 7,6 грн, 300 гр свинини – 29,4 грн, 300 гр яловичини – 31,8 грн, 50 гр вершкового масла – 7,1 грн, 150 гр цибулі та сала відповідно 1,6 грн і 7,2 грн, 250 гр сметани – 11,1 грн.
Таким чином українські вареники з м’ясом, піджаркою та сметаною за рік подорожчали на 17,3 грн, або на 18%. У 2017 році вони коштували 95,8 грн, а в цьому вже 113,1 грн”, – інформує Олексій Дорошенко.

За опитуванням проведеним Research&Branding Group вареники посіли друге місце після борщу в боротьбі за визначення страви українців №1. Найулюбленішою стравою їх назвали 57% наших співвітчизників, а ще 13% віддали перевагу галушкам. На відміну від вареників галушки не мають начинки. Найбільше вареники полюбляють на Заході, де за них віддали голос 65%, а найбільше прихильників галушок на Сході – 17%.