Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

У Миргороді нагадують про обов’язкову боротьбу з амброзією

Інспекція з благоустрою ВЖКГ Миргородської міської ради вже зверталася до мешканців міста Миргорода, підприємств, установ, організацій, інших суб’єктів господарювання щодо обов’язковості косіння трави та не допущення заростання високою травою, бур’янами  та чагарниками власних та прилеглих територій.

Про це повідомляє Миргородська міська рада.

Зараз сезон активного росту амброзії.  Амброзія полинолиста — однорічна яра рослина за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розмірами і формою листків нагадує полин гіркий (звідки і назва полинолиста). Стебло і листя опушене. Розрізняють дві форми амброзії: сірувата з червонуватими стеблами і дуже опушеними суцвіттями та зелена, розсіяноопушена. Розмножується амброзія насінням, яке утворює в великій кількості. Добре розвинені рослини можуть давати по 30—40 тисяч насінин, а окремі екземпляри до 80-100 тисяч. Насіння зберігає схожість у ґрунті до 40 років. Надмірно висушує і виснажує ґрунти, а при великому забур’яненні культурні рослини гинуть.

Ця рослина дуже небезпечна також для здоров’я людини: пилок викликає у людей алергію (підвищення температури, сльозотечу, кон’юнктивіт, погіршує зір і може викликати набряк легенів), медики називають це амброзійним полінозом або сінною пропасницею. Слід додати, від її пилку страждають астматики, у яких загострюються приступи бронхіальної астми. Поширенню захворювання можуть сприяти погодні умови: спека, роза вітрів тощо. Ефективних ліків поки що не існує. Єдиний вихід – потрібно виявляти осередки поширення амброзії, знищувати рослини до початку цвітіння: скошувати, виривати, не даючи можливості цвісти та плодоносити, адже вона розмножується тільки насінням, а цвіте амброзія з середини серпня до кінця жовтня.

Стаття 22 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідемічного добробуту” зобов’язує утримувати земельні ділянки та території в належному санітарному стані не тільки органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, але й всіх громадян.

 Згідно з Правил благоустрою території міста Миргорода, затверджених рішенням Миргородської міської ради від 13.05.2010 року № 37, громадяни, а також суб’єкти господарювання всіх форм власності, зобов’язані регулярно обстежувати прилеглі та закріплені території з метою виявлення амброзії полинолистої, інших карантинних рослин, проводити заходи по їх знищенню.

Нагадуємо, що за порушення вищевказаних Правил благоустрою передбачена адміністративна відповідальність за ст. 152 Кодексу України «Про адміністративні правопорушення», яка передбачає накладення штрафу на порушника в розмірі                340 – 1700 грн.

Перейти до вмісту