Ви тут:
Полтавщина Суспільство 

“Рука допомоги”: на Полтавщині 83 ВПО працевлаштували, ще 84 залучили до громадських робіт

В області успішно реалізується пілотний проект Міністерства соціальної політики України “Рука допомоги”, метою якого є повернути на ринок праці працезданих безробітних з числа членів малозабезпечених сімей, які отримують державну соціальну допомогу, та внутрішньо переміщених осіб.

Органами соціального захисту населення до участі у проекті залучено 350 внутрішньо переміщених осіб, що становить понад 40 % від загальної кількості потенційних учасників – непрацюючих внутрішньо переміщених осіб працездатного віку, облікованих на території області.
З початку дії пілотного проекту службою зайнятості працевлаштовано на постійне місце роботи 83 внутрішньо переміщені особи, залучено до громадських робіт 84 особи, повідомили у Департаменті соціального захисту населення Полтавської ОДА.

Найбільше залучили до роботи у Шевченківському районі м.Полтави – 40 осіб, Гадяцькому районі – 18, Лубнах – 12, Миргороді – 10, Горішніх Плавнях – 9, у Глобинському та Новосанжарському районах – по 8.

В рамках проекту безвідсоткову фінансову допомогу для започаткування власного бізнесу отримали 20 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб. На придбання обладнання та матеріалів для вказаної категорії осіб з Державного бюджету використано 1,3 млн. грн.

Фінансову допомогу отримали внутрішньо-переміщені особи у Миргороді – 3 особи, Глобинському, Козельщинському, Котелевському, Кременчуцькому районах, Шевченківському районі Полтави та Автозаводському Кременчука – по 2 особи, у Карлівському, Шишацькому районах, Київському районі Полтави та Горішніх Плавнях – по 1 особі.

Основними видами діяльності, яку обрали учасники пілотного проекту для започаткування власної справи в області є технічне обслуговування та ремонт автомобілів, обробка металевих виробів, обробка деревини та виготовлення столярних виробів, надання ветеринарних послуг, вирощування сільськогосподарських культур, тваринництво, виробництво та реалізація продовольчих товарів, інше.

З початку 2018 року фінансову допомогу для започаткування власної справи за рішенням обласної Комісії при облдержадміністрації вже отримали 12 осіб з числа внутрішньо переміщених осіб на суму більше як 800,0 тис. грн.

Як показав моніторинг здійснення підприємницької діяльності – усі започатковані справи успішно розвиваються. Учасники дотримуються умов договору. До участі у проекті залучаються члени сім’ї, підприємницька діяльність стає сімейною справою.

Разом з цим, офіційне працевлаштування дає право внутрішньо переміщеним особам на отримання допомоги на оплату житлово-комунальних послуг. Практика показує, що участь у пілотному проекті є підґрунтям для ефективного повернення до економічної активності безробітних громадян, сприяє кращій адаптації вимушених переселенців, створенню нових робочих місць, а у майбутньому дасть можливість посилити економічне становище міст і сіл за рахунок розвитку малого бізнесу.

Перейти до вмісту