Ви тут:
децентралізація Суспільство Україна 

Прямих законодавчих заборон виборчого процесу в ОТГ немає, – Гройсман

Будь-які перешкоди виборчому процесу в об’єднаних територіальних громадах, які наразі активно формуються в Україні і є ефективною формою самоврядування, неприпустимі. Немає жодної законодавчо обумовленої заборони бажанню людей об’єднуватися і розвивати свої території. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час спеціальної наради з керівництвом Центральної виборчої комісії та Міністерством юстиції, присвяченій питанням розблокування виборів у понад сотні новоутворених ОТГ.

Існуючі юридичні колізії призвели до того, що вибори опинилися під загрозою зриву. І це, в свою чергу, загрожує процесу подальшої децентралізації в Україні, яка є однією з найбільш фундаментальних реформ Уряду. 

«Це не просто зупинка виборів. Це намагання зупинити одну з ключових реформ. І для мене вона не просто чергова зміна. Я прийшов працювати в Уряд заради її впровадження, і заради неї змінив своє життя. Я готовий і далі забезпечувати лідерство в децентралізації, але потрібно вести цей процес на всіх стадіях, – сказав Володимир Гройсман. – Прямих заборон і перешкод виборчому процесу немає».

Учасники наради повідомили, що глобальних підстав скасовувати заплановане волевиявлення – насправді не існує. Натомість є юридичні нюанси, які потребують врегулювання і роз’яснення. Ключове завдання зараз – вирішити їх, адже саме зараз Україна проходить так звану точку неповернення, коли змінюється не тільки держава, а й свідомість громадян. 
У цьому контексті Глава Уряду закликав знайти прийнятний механізм і забезпечити проведення виборів у листопаді або не пізніше кінця поточного року. Такий крок, впевнений Прем’єр-міністр, буде зрозумілий і виборцям, і громадам, і Уряду. Тримати людей у невпевненості – не можна.

«Те, що децентралізація почала набирати оберти, а громади почали відновлювати місцеве самоврядування й оживати – неможливо зупинити. І Уряд повністю відданий цій ідеології і ідеї децентралізації, – сказав Володимир Гройсман. – Ми маємо рухатися вперед і не зупинятись. Я буду боротись за те, щоб подальший процес децентралізації був успішним. Щоб ніхто не заважав людям об’єднуватися і ставати успішними, вирішувати свої проблеми – створювати нові садочки, нові школи, нові дороги, парки сквери, нові підприємства».

Перейти до вмісту