Ви тут:
Освіта Полтавщина Суспільство 

Полтавський центр професійно-технічної освіти реконструюють наступного року

Нещодавно директорка Департаменту освіти і науки Полтавської ОДА Олена Харченко побувала в гостях у телерадіоканалу «Лтава». У прямому ефірі шостого випуску всеукраїнського медіа-проекту «Звіти наживо» вона прозвітувала про свою роботу та відповіла на питання журналістів і жителів Полтавщини. Про це повідомили у Полтавській ОДА.

На базі Полтавського центру професійно-технічної освіти відкриють Навчальний-реабілітаційний центр

За словами Олени Харченко, довгий час заклади профтехосвіти Полтавщини були не пристосованими для дітей з інвалідністю. Та відповідно до стратегії створення нового освітнього простору професійно-технічної освіти незабаром у Полтавському центрі професійно-технічної освіти (колишнє ПТУ №17) зможуть навчатися учні з особливими освітніми потребами.

– Комісії оглядали різні заклади. І саме цей виявився найбільш придатним. Там є гуртожиток, є приміщення, які б могли забезпечити й навчання, й доступність. Проект уже готовий. Наступного року розпочнеться реконструкція закладу, – розповіла директорка Департаменту освіти і науки ОДА.

В Решитилівці з’явиться нова школа

В Решитилівці побудують нову школу через аварійний стан старої. Таке рішення прийняла громада. Батьки учнів проти. Втім Олена Харченко пояснює, що це вимушена міра:

– Збереження життя і здоров’я дитини – головне для освітян. На будь-яку небезпеку ми реагуємо негайно.

Допоки у Решетилівській гімназії не побудують новий навчальний заклад, учні початкової школи навчатимуться в НВК, старшої – у гімназії. Потужність обох закладів дозволяє прийняти всіх дітей.

У Гадяцькій спеціалізованій школі №2 планують об’єднати два класи

Учні 5-А та 5-Б 2017/2018 навчального року з 1 вересня будуть однокласниками. Їх об’єднають через недостатню кількість дітей у кожному класі. Батьки майбутніх шестикласників не в захваті – вважають, що якість освіти погіршиться.

Олена Харченко пояснює, що після об’єднання кількість учнів у класі не перевищуватиме 30, як і передбачено Законом України «Про освіту». Злиття двох класів проводиться задля оптимізації фінансів, адже заощаджені на зарплатні кошти можна спрямувати на розвиток класу чи закладу в цілому.

З булінгом у навчальних закладах Полтавщини освітяни борються спільно з поліцейськими

У квітні Департамент освіти і науки Полтавської ОДА та ГУ Національної поліції у Полтавській області уклали меморандум про співпрацю. Працівники двох управлінь консолідувати зусилля та спільно борються зі шкільним булінгом (цькуванням).

– У навчальних закладах проводиться роз’яснювальна робота. Вживаються відповідні заходи з показами фільмів і демонстрацією прикладів із наслідками. Кожна дитина повинна розуміти, що живе у вільній державі й ніхто не має права чинити насильство над нею, – наголосила головна освітянка області.

Навчальні заклади Полтавщини не потребують благодійних внесків

Олена Харченко стверджує, навчальні заклади області фінансово забезпечені. Батькам більше не потрібно здавати кошти на розвиток класу.

– Є освітня субвенція, є кошти місцевих бюджетів, депутатські й такі, що передбачені обласними цільовими програмами. Брати гроші з батьків наразі необхідності немає. Хіба що ті з власної ініціативи побажають щось придбати для своїх дітей, – зазначила директорка Департаменту освіти і науки ОДА.

Школи Полтавщини забезпечені підручниками на 98%

Показника 100% досягнуть за рахунок перерозподілу підручників. Започаткований методистом Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені М.В. Остроградського Наталією Атахаджаєвою відповідний механізм перерозподілу використовують у всій країні.

– Підручники для першокласників очікуємо до 1 вересня. Прописи та інші необхідні матеріали надаватиме вчитель. Його робоче місце облаштовуватиметься відповідним чином: багатофункціональним копіювальним пристроєм і ламінатором, – повідомила Олена Харченко.

Медпункти у школах та садочках не зникнуть

Батьки дітей дошкільного та шкільного віку області хвилюються, що відповідно до медичної реформи у навчальних закладах можуть закрити медпункти. Проте Олена Харченко запевнила, що найближчим часом цього не станеться.

– Наразі про це не йдеться. Медпункти в школах та садочках – не первинна ланка медично обслуговування. Першочергово – сімейні лікарі. Протягом навчального року медичний супровід учасників навчального процесу діятиме.

Чи дозволять нещепленим дітям відвідувати заклади освіти – питання, яке також турбує батьків Полтавщини. Головна освітянка області заспокоює:

– У 53 статті Конституції України написано: «Кожен має право на освіту». Заборону можуть оголосити лише під час епідемії, щоб запобігти масовому погіршенню стану здоров’я. В іншому випадку діти можуть відвідувати навчальні заклади.

Скільки асистентів матимуть вчителі в навчальних закладах з інклюзивними класами?

На Полтавщині велику увагу приділяють розвитку інклюзивної освіти. Цьогоріч, порівняно з минулим роком, удвічі більше дітей з інвалідністю навчаються в загальноосвітніх закладах з інклюзивною формою навчання. І це добре, наголошує Олена Харченко, адже діти соціалізовані:

– Кількість асистентів вчителя залежатиме від кількості дітей з інвалідністю у класі та нозології. Школа має повну автономію, тому адміністрація вирішує це самостійно.

Навчальні програми для дітей з інвалідністю адаптують. Для всіх учнів розроблять індивідуальні програми, щоб кожен відчував себе комфортно.

Перейти до вмісту